Kumppaniblogit

Etäisestä haastattelusta välittävään etähaastatteluun

Työhaastattelukokemuksia on monenlaisia. Yksi kokema on noussut esille viime aikoina: työhaastattelijan arvostuksen puute.

Miten tehdä etänä arvostava työhaastattelu? Etähaastattelu voi johtaa välinpitämättömyyden kokemaan. Työhaastattelukokemuksia on monenlaisia. Yksi kokema on noussut esille viime aikoina: työhaastattelijan arvostuksen puute.

Moni kokee, että haastattelija on välinpitämätön ja ei ole kiinnostunut hakijasta henkilönä. Tämä on vaikeasti sanoitettava tunne, sillä siihen ei ole olemassa yleensä mitään selkeää asiaa mistä tämä kokema syntyisi. Syitä arvostuksen puutteen kokemaan on varmasti erilaisia. Etänä tehtävissä haastatteluissa tämä kokema nousee esille. 

Videoyhteys on vieläkin usein ongelmallinen. Liian usein aloitus on pulmallinen. Ääni, kuva tms. ovat vieläkin monesti vaikeita. Haastattelun aikana muistiinpanojen kirjoittaminen samalla tietokoneella missä on kamera saattaa aiheuttaa tunteen, että haastattelija on välinpitämätön, vaikka todellisuudessa hän tekee muistiinpanoja. Haastattelijat saattavat kesken haastattelua sanoa jotain jollekin muulle samassa tilassa olevalle ihmiselle. Joskus tilassa on ihminen josta haastateltava ei ole ollut tietoinen. Puhelimeen tulleeseen viestiin tai jopa puheluun vastaaminen on myös tapahtunut työhaastatteluissa. 

Kuvaamani asiat ovat sellaisia, että kasvotusten tapaamisissa ne eivät saisi haastateltavaa kokemaan oloaan epämukavaksi, koska ne ovat yleensä hyvin selitettävissä. Ja yhteysongelmia ei edes olisi. Tietokoneeseen näpytellään muistiinpanoja, huoneeseen tulee asiallisesta syystä joku pistäytymään kesken haastattelun jne. Etätapaamisissa nämä eivät vain selity. Ne pitäisi haastattelijan selittää.

Haastattelua aloittaessa tulisikin haastattelijan kertoa tarkasti, miten tekee muistiinpanoja, keitä on paikalla, kauanko haastattelu kestää ja mitä haastattelun jälkeen tapahtuu. Kun kesken haastattelutilannetta tulee häiriö, tulee haastattelijan selittää se lyhyesti haastateltavalle.

Työhaastatteluita varten on etänäkin hyvä olla oma tila ja asianmukainen tekninen, toimivaksi havaittu ratkaisu. Mahdolliset poikkeustilanteet tulee kertoa haastateltavalle heti haastattelun aluksi.

Kommentoi
Ylös
>