Asunnot ja kiinteistöt

Näin Ukrainan sota muutti suomalaisten toiveita ihannekodista

Kaksipuoleiset aurinkopaneelit muodostavat Asuntomessujen ranta-alueelle katoksen. Kuva: Krista Keltanen.

Epävarmat ajat ovat vaikuttaneet ihmisten käsityksiin ihanneasunnosta.

Vaikka asumisen ihanteet ovat suuressa mittakaavassa varsin hitaasti muuttuvia, näkyvät kahden pandemiavuoden vaikutukset lisääntyneinä tilatoiveina sekä lähiluonnon merkityksen kasvuna. Tämä selviää Suomen Asuntomessujen uusimmasta Asumisen ihanteet -tutkimuksen, jossa selvitetään suomalaisten asumiseen liittyviä odotuksia ja haaveita.

Omakotitalon suosio säilyy vankkana, sillä yli puolet suomalaisista haluaisi mieluiten asua omakotitalossa.

Toive omasta tilasta jokaiselle perheenjäsenelle elää vahvana, mutta etätyön määrä on selvästi vähentynyt ja ihmiset ovat palanneet hybridi-työskentelyyn. Toiveet erillisestä työhuoneesta ovat hieman laskeneet ja yli 90 prosenttia haluaa, että työmatkaan menee korkeitaan puoli tuntia.

Ukrainan sodan vaikutus näkyy ennen kaikkea energiakysymyksissä.

Yli viidennes kyselyyn vastannaista on pohtinut oman kodin energiaomavaraisuutta. Lähes 70 prosenttia toivoo kodiltaan energiaomavaraisuutta, kun vuonna 2021 luku oli 58 prosenttia. Lisäksi yhä useampi toivoo kotinsa myös mahdollistavan sähköautoilun.

Oma koti on maailman myllerrysten keskellä turvasatama ja rauhoittumispaikka. Kodin nykyiseen sijaintiin täysin tyytyväisiä on aiempaa useampi suomalainen. Muilta osin tyytyväisyys nykyiseen asuntoon on hieman laskenut.

”Näen tämän niin, että ihmisten kodinrakentamis- ja remonttihalut ovat ennallaan tai jopa nousussa, mutta hankintoja tehdään nyt erityisen huolellisesti harkiten”, toteaa Suomen Asuntomessujen toimitusjohtaja Anna Tapio.

Asuntomessut Naantalin Lounatuulessa Luonnonmaan saarella avautuivat 15. heinäkuuta ja ovat avoinna joka päivä kello 10-18, elokuun 14. asti. Lounatuulessa on esillä yli 30 erilaista messukotia sekä luonnonmukaisia metsäpihoja ja älykkäitä ratkaisuja esimerkiksi energian varastointiin.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös