Oma talous

Opiskelu lyö leiville – näin voimakkaasti koulutusaste vaikuttaa ansioihin

Pitkä opiskelu kannattaa – ainakin rahallisesti. Yksityisellä sektorilla eri koulutusasteiden väliset erot mediaaniansioissa ovat merkittävät.

Tilastokeskuksen mukaan yksityisen sektorin kokoaikaisten kuukausipalkkaisten palkansaajien säännöllisen työajan mediaaniansio oli 3 520 ja keskiarvoansio 3 930 euroa kuukaudessa vuonna 2021.

Parhaiten palkattuun kymmenykseen kuuluvat ansaitsivat vähintään 6 000 euroa kuukaudessa ja pienipalkkaisimman 10 prosentin ansiot olivat 2 320 euroa tai pienemmät.

Yksityisen sektorin kuukausipalkkaisten yleisin ammatin pääluokka oli vuonna 2021 erityisasiantuntijat, joiden osuus oli noin 33 prosenttia ja mediaaniansio noin 4 490 euroa. Asiantuntijoiden osuus oli noin 27 prosenttia ja mediaaniansio 3 520 euroa.

Palvelualoilla palkat ovat tunnetusti alhaiset. Tilastokeskuksen mukaan palvelu- ja myyntityöntekijöitä oli noin 16 prosenttia ja mediaaniansio oli noin 2 550 euroa, eli selvästi asiantuntijatehtävien ansioita alhaisemmat.

Miesten mediaaniansio oli 4 000 ja naisten 3 120 euroa. Tilastokeskuksen mukaan miesten ja naisten väliset palkkaerot olivat yleensä suurempia ylemmissä ammattiluokissa.

Mainonnan ja markkinoinnin erityisasiantuntijoilla naisten mediaaniansiot olivat noin 83 prosenttia miesten ansioista. Alemmissa ammattiluokissa ja naisvaltaisilla aloilla miesten ja naisten palkkaerot olivat pienempiä. Lähihoitajien ja yleissihteerien ammattiluokissa naisten mediaaniansio oli 99 prosenttia miesten ansioista.

Tilastokeskuksen mukaan yksityisen sektorin kuukausipalkkaisten yleisin koulutusaste vuonna 2021 oli toinen aste. Toisen asteen koulutuksen oli suorittanut 31 prosenttia palkansaajista. Alemman korkeakoulututkinnon oli suorittanut 26 prosenttia ja ylemmän korkeakoulututkinnon 20 prosenttia.

Koulutusaste vaikuttaa yksityisen sektorin kuukausipalkkaisten ansioihin voimakkaasti.

Koulutusasteen vaikutus näkyi säännöllisen työajan ansioissa: toisen asteen koulutuksen suorittaneiden mediaaniansiot olivat 2 830 euroa, alemman korkeakoulututkinnon suorittaneiden mediaaniansiot olivat 3 660 ja ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaneiden mediaaniansiot olivat 4 690 euroa.

Yksityisen sektorin kuukausipalkkaisten tutkinnot painottuivat liiketalouteen, tekniikkaan sekä sosiaali- ja terveysalaan. Kolme yleisintä tutkintoluokkaa olivat tradenomi, merkonomi sekä ylioppilastutkinto. Yksityisen sektorin kuukausipalkkaisista noin seitsemän prosenttia oli tradenomeja.

Tradenomien mediaaniansiot olivat 3 520 euroa. Ylioppilastutkinnon suorittaneiden mediaaniansiot olivat 3 290 euroa. Selvästi korkein mediaaniansio yksityisellä sektorilla on kauppatieteen maistereilla, joilla mediaaniansio nousee yli 5000 euron.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös