Yritysuutiset

Neste suunnittelee Porvoon jalostamon öljyjalostuksen siirtämistä uusiutuvien ratkaisujen tuotantoon

Kuva: Neste Oyj.

Neste käynnistää strategisen selvityksen Porvoon jalostamon siirtymästä uusiutuvien ja kiertotaloustuotteiden tuotantoon sekä raakaöljyyn perustuvan jalostuksen lopettamisesta 2030-luvun puolivälissä.

Neste kertoo tiedotteessaan, että se kehittää strategiansa mukaisesti proaktiivisesti liiketoimintaansa ja käynnistää strategisen selvityksen Porvoon jalostamonsa siirtymästä raakaöljyn jalostamisesta muihin raaka-aineisiin ja maailmanlaajuisesti johtavaksi uusiutuvien ja kiertotalousratkaisujen tuotantopaikaksi.

Siirtymällä yhteisprosessointiin ja muuttamalla jalostusyksiköitä uuteen käyttöön, Neste tavoittelee merkittävää kasvua uusiutuvien ja kiertotaloustuotteiden tuotannossaan Porvoossa pitkällä aikavälillä. Samalla yhtiö aikoo hyödyntää olemassa olevia yksiköitä, jalostuskokemustaan ja osaamistaan.

Selvityksen kohteena oleva transformaatio alkaisi uusiutuvien ja kiertotalousraaka-aineiden sekä fossiilisten raaka-aineiden yhteisprosessoinnilla ja voisi myöhemmässä vaiheessa jatkua olemassa olevien jalostamoyksiköiden muuttamisella uuteen käyttöön pitkän aikavälin kapasiteettipotentiaalin ollessa 2 – 4 miljoonaa tonnia vuodessa.

Tavoiteltu transformaatio johtaisi raakaöljyn jalostamisen päättymiseen Porvoossa 2030-luvun puolivälissä.

Neste jatkaa myös aktiivisesti vihreän vedyn mahdollisuuksien tutkimista Porvoon jalostamollaan. Nämä muutokset edistäisivät merkittävästi Nesteen ilmastositoumusten toteutumista ja tekisivät yhtiöstä maailmanlaajuisen edelläkävijän fossiilisten polttoaineiden toimialan muutoksessa.

“Nesteen kasvustrategia keskittyy uusiutuviin ja kiertotalousratkaisuihin. Jatkamme kunnianhimoisten ja korkeiden tavoitteiden asettamista, ja käynnistämme tämän selvityksen Porvoon jalostamon pitkän aikavälin muutospolusta, joka tähtäisi lopulta raakaöljyn korvaamiseen vaihtoehtoisilla raaka-aineilla”, Nesteen toimitusjohtaja Matti Lehmus sanoo.

Lehmuksen mukaan yhtiön toiminnot Porvoossa muodostavat joustavan ja suuren kokoluokan perustan, joka voi kasvaa tärkeäksi tuotantokeskukseksi uusiutuvien ja kiertotaloustuotteiden liiketoiminnalle.

Suunnitellun laajuinen transformaatio tulisi vaatimaan Nesteeltä merkittäviä investointeja tulevan vuosikymmenen aikana. Erilliset investointipäätökset tehtäisiin suunnittelun edetessä.

Koska suunnitelman aikajänne ylittää vuosikymmenen, se laaditaan modulaariseksi ja joustavaksi ja sitä voitaisiin sopeuttaa uusiutuvien ja kiertotaloustuotteiden liiketoiminnan tai perinteisen jalostustoiminnan muutosvauhtiin.

Suunnitellusta muutoksesta riippumatta Neste aikoo varmistaa myös jatkossa fossiilisten polttoainetuotteiden saatavuuden asiakkailleen.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös