Sijoitusideat

Kierrätysyritys Tomra on pankin suosikki

Norjalaisyhtiö Tomra kasvaa vauhdilla ja näkymät ovat valoisat. Pankin tavoitehinta osakkeelle on selvästi yli kurssinoteerauksen.

Tomra Systems on norjalainen kierrätysratkaisuihin erikoistunut Oslon pörssissä noteerattu yhtiö. Se tarjoaa älykkäitä ratkaisuja raaka-aineiden käytön optimoimiseksi. Tomran laitteiden avulla raaka-aineita voidaan hankkia, käyttää, kerätä takaisin, kierrättää ja käyttää uudestaan. Yhtiö on toiminut alalla jo yli 40 vuotta.

Yksi tunnetuimpia Tomran ratkaisuista on pullonpalautusautomaatti. Nykyään yhtiön palautusautomaatteja on asennettu jo yli 80 000 kappaletta yli 60 maahan ja niiden kautta kerätään yli 40 miljardia juomapakkausta vuosittain.

Tomra luottaa siihen, että maailman kasvava väkiluku ja resurssien vähentyminen ovat sen mahdollisuuksia. Yhtiö ennustaa, että maailman väkiluku kasvaa 30 prosenttia seuraavan 40 vuoden aikana. Joka vuosi keskiluokkaan nousee 70 miljoonaa ihmistä, joten yhtiön mukaan maailman luonnonvaroihin kohdistuu ennennäkemätön paine.

Kehittyvä kasvu voidaan Tomran mielestä turvata ainoastaan käyttämällä raaka-aineita tehokkaammin. 40 vuoden kuluttua on pystyttävä ruokkimaan 30 prosenttia enemmän ihmisiä, mutta viljelysmaata on parhaassakin tapauksessa käytettävissä vain nykyinen määrä.

Yhtiö ei vakuuttanut viime vuoden viimeisellä neljänneksellä tuloskunnollaan, mutta näkymät ovat vahvat, kertoo Handelsbankenin analyytikko Timo Heinonen pankin aamukatsauksessa.

Yhtiön vuoden 2022 neljännen neljänneksen liikevaihto oli ennätyksellinen kaikissa divisioonissa. Kiinteillä valuuttakursseilla mitattuna Tomran koko liikevaihto kasvoi loka-joulukuussa 7,0 prosenttia. Liikevaihto ylitti siten ennusteet, Heinonen toteaa.

Myös tulos ylitti ennusteet, mutta kannattavuus jäi odotettua heikommaksi. Bruttomarginaali oli 42 prosenttia, kun se vuotta aiemmin oli 44 prosenttia. Analyytikoiden konsensusodotus oli 41,8 prosentin bruttomarginaali.

Marginaalia painoivat kustannushaasteet yhtiön Collection- ja Recyclingtoiminnoissa”, Heinonen kiteyttää.

Näkymät ovat kuitenkin valoisat.

”Näkymistä puhuttaessa Tomra odottaa Collectionille vahvaa aktiviteettia. Recyclingin tilaukset ovat vahvat ja kanta kasvaa. Näkymät ovat mielestämme hyvinkin positiiviset, vaikka tilausten kasvu palaakin ’normaalimmalle’ tasolle”, analyytikko toteaa.

Tomran tilauskanta nousi 965 miljoonaan Norjan kruunuun, kasvaen viime vuoden viimeisestä vuosineljänneksestä 37 prosenttia.

Tulosmarginaalien täysi elpyminen voi kuitenkin viedä odotettua kauemmin. Handelsbanken uskoo osakkeen kuitenkin menestyvän, kun luottamus marginaalin elpymiseen alkaa palautua.

Handelsbankenin suositus Tomran osakkeelle on edelleen osta. Kolmen vuoden tavoitehinta pysyy muuttumattomana 350 Norjan kruunussa. Tavoitehinta ylittää reippaasti tämän hetken 167 kruunun kurssinoteerauksen.

Kommentoi
Ylös
>