Yritysuutiset

Nokia petti tulosodotukset

Nokian mukaan vertailukelpoinen tulos laski viime vuodesta kolmesta syystä.

Pekka Lundmark Nokia toimitusjohtaja
Nokian toimitusjohtaja Pekka Lundmark. Kuva: Nokia Oyj.

Teknologiayhtiö Nokia julkisti tammi-maaliskuun tulosraporttinsa. Yhtiön liikevaihto kasvoi 9,0 prosenttia edellisvuodesta ilman valuuttakurssimuutosten vaikutusta 5,9 miljardiin euroon.

Vertailukelpoinen liikevoitto kuitenkin laski 18 prosenttia viime vuoden 583 miljoonasta eurosta 479 miljoonaan euroon. Nokian mukaan vertailukelpoisen liikevoittomarginaalin heikkeneminen muutoksista liikevaihdon alueellisessa jakaumassa ja Teknologia-liiketoimintaryhmän heikommasta tuloksesta, joka osittain johtui vuoden 2022 viimeisellä neljänneksellä käytetystä lisenssioptiosta. Lisäksi merkittävästä venture fund ‑sijoituksilla oli negatiivinen vaikutus kannattavuuteen.

Tuloskehitys jäi alle analyytikoiden odotusten. Konsensusodotus vertailukelpoiselle liikevoitolle oli 543 miljoonaa euroa.

Nokian toimitusjohtaja Pekka Lundmark kertoo, että liikevoittomarginaalin lasku oli odotusten mukaista ja se johtuu vahvasta kausivaihtelusta Matkapuhelinverkot-liiketoimintaryhmän kannattavuudessa, Teknologia-liiketoimintaryhmän heikommasta tuloksesta sekä venture fund -sijoitusten negatiivisesta vaikutuksesta.

Verkkoliiketoiminta kasvaa

Verkkoinfrastruktuuri-liiketoimintaryhmällä oli kuitenkin jälleen hieno vuosineljännes, Lundmark kertoo.

”Liikevaihto kasvoi 13 prosenttia ilman valuuttakurssimuutosten vaikutusta ja liikevoittomarginaali jatkoi paranemistaan. Liikevaihdon kasvu oli erityisen voimakasta Optical Networks -liiketoiminnassa. Myös IP Networks ja Submarine Networks -liiketoiminnat kasvoivat hyvin. Matkapuhelinverkot-liiketoimintaryhmän liikevaihto kasvoi 13 prosenttia.”

Nokian 5G-teknologian käyttöönotto Intiassa kiihtyi, mikä enemmän kuin kompensoi investointien hidastumista Pohjois-Amerikassa.

”Aiempien odotustemme mukaisesti ennakoimme, että Matkapuhelinverkot-liiketoimintaryhmän kannattavuudessa on vahvaa kausivaihtelua ensimmäisen ja toisen vuosipuoliskon välillä”, Lundmark toteaa.

Teknologia-liiketoimintaryhmän liikevaihto laski 22 prosenttia. Lundmarkin mukaan tämä johtui pitkälti siitä, että yksi pitkäaikainen lisenssi ei enää tuota liikevaihtoa vuoden 2022 viimeisellä neljänneksellä käytetyn option seurauksena.

”Uskomme edelleen, että Teknologia-liiketoimintaryhmä palaa 1,4–1,5 miljardin euron vuosittaisen liikevaihdon tasolle”, toimitusjohtaja ennustaa.

Nokian yritysasiakasliiketoiminnan hyvä vauhti jatkui liikevaihdon kasvaessa 62 prosenttia ilman valuuttakurssimuutosten vaikutusta.

”Myönteinen kehitys jatkuu sekä internettoimijoiden osalta että yksityisissä langattomissa verkoissa, ja odotamme vahvaa kaksinumeroista kasvua koko vuonna”, Lundmark toteaa.

Yksi Nokian strategian kulmakivistä on liiketoimintaportfolion jatkuva kehittäminen, jotta yhtiö voi varmistaa johtavan asemansa kaikissa niissä segmenteissä, joissa se on päättänyt kilpailla, toimitusjohtaja kertoo.

”Olemme sopineet myyvämme osan Radio Frequency Systems -liiketoiminnastamme sekä VitalQIP-liiketoimintamme, mikä tukee tätä tavoitetta. Lisäksi sovimme äskettäin osuutemme myynnistä TD Tech -yhteisyrityksessä, mutta kaupan toteutuminen on ehdollinen sopimuksen mukaisten ehtojen täyttymiselle.”

Näkymissä ei edelleenkään kasvua

Nokia on alkanut nähdä joitakin merkkejä siitä, että yleinen taloudellinen toimintaympäristö vaikuttaa asiakkaiden ostokäyttäytymiseen.

”Koska tarve investoida 5G:hen ja kuituratkaisuihin säilyy, uskomme, että kyse on pääasiassa hankintojen ajoituksesta. Jatkamme kuitenkin kulujen pitämistä kurissa, jotta pärjäämme epävarmassa toimintaympäristössä. Olemme hyvässä vauhdissa saavuttaaksemme kasvutavoitteemme myös tänä vuonna ja vuoden 2023 näkymät pysyvät ennallaan. Odotamme kuitenkin kannattavuuden painottuvan enemmän toiselle vuosipuoliskolle”, Lundmark toteaa.

Nokia ei sorvannut vuoden 2023 näkymiään uuteen asentoon. Yhtiön kasvuodotukset ovat edelleen vaatimattomat.

Yhtiö odottaa edelleen vuoden 2023 liikevaihdon olevan 24,6–26,2 miljardia euroa, vertailukelpoisen liikevoittomarginaalin 11,5–14,0 prosenttia ja vapaan kassavirran 20–50 prosenttia vertailukelpoisesta liikevoitosta. Vuonna 2022 yhtiön liikevaihto oli 24,9 miljardia euroa ja vertailukelpoinen liikevoittomarginaali oli 12,5 prosenttia.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös