Kasvuosakkeet

Tesla löi pöytään jälleen häikäisevät toimitusluvut

Tesla toimitti toisella vuosineljänneksellä selvästi analyytikoiden odotuksia enemmän autoja. Pelkona on kuitenkin katemarginaalien sulaminen.

Sähköautovalmistaja Tesla on julkistanut odotetut toisen vuosineljänneksensä autojen tuotanto- ja toimitusluvut. Toisella vuosineljänneksellä Teslan tuotanto oli 479 700 autoa ja se toimitti 466 140 autoa. Toimitukset ylittivät vaivatta Wall Streetin analyytikoiden konsensusarviot 448 600 toimitetusta autosta sekä edellisen neljänneksen 422 875 toimitusmäärän.

Toisen vuosineljänneksen toimitusmäärät ovat myös reippaasti yli edellisvuoden toisen vuosineljänneksen toimitusmäärien, jolloin yhtiö toimitti noin 255 000 autoa.

Sekä toisen vuosineljänneksen tuotanto- että toimitusmäärät olivat Teslalle kaikkien aikojen ennätyksiä.

Teslan osakkeenomistajat tarkkailevat tarkasti toimitusmääriä, koska ne antavat suuntaa yhtiön myynnistä.

Teslan toisen vuosineljänneksen toimitusten kasvu osoittaa, että yhtiön hinnanalennukset lisäävät edelleen myyntiä sekä Yhdysvalloissa että ulkomailla, vaikka on vielä epäselvää, kuinka paljon hinnanalennukset nakertavat yhtiön tulosta. Tesla sai myös toisen myyntisysäyksen liittovaltion hallitukselta toisella neljänneksellä, sillä Model 3 -sedanin kaikki mallit täyttivät täydet 7500 dollarin verohyvitykset.

Piper Sandler -yhtiön vanhempi tutkimusanalyytikko Alexander E. Potter kirjoitti 26. kesäkuuta päivätyssä muistiossaan, että Teslan analyysin mukaan sen hinnat ovat olleet vakaat toisen neljänneksen aikana. Yhtiön aggressiiviset hinnanalennukset Kiinassa ja sen ulkopuolella ensimmäisellä neljänneksellä herättivät kritiikkiä ”hintasodasta” sähköautomarkkinoilla. Potter varoitti, että mahdolliset hinnanalennukset kolmannella neljänneksellä voivat herättää sijoittajissa uudelleen huolta kannattavuusmarginaaleista

Uudemmat ja edullisemmat mallit voivat edelleen painaa myyntiä, samoin kuin lisääntyvä kilpailu erityisesti Kiinassa.

Tesla avasi Berliinin gigatehtaansa virallisesti viime vuoden maaliskuussa. Reutersin mukaan yhtiön suunnitelmat laajentaa Shanghain tuotantolaitosta kohtaavat tiettävästi esteitä, sillä Kiina on huolissaan sähköautojen ylikapasiteetista ja Teslan käynnistämästä hintasodasta.

Sijoittaja Justin Pope huomauttaa sijoitussivusto Motley Foolin artikkelissaan, että Tesla aloitti useita hinnanalennuksia kuukausia sitten, mikä on jo alkanut painaa sen käyttökatetta. Lisäksi yhtiön varastot ovat kasvaneet tasaisesti ja ne ovat moninkertaistuneet 14,3 miljardiin dollariin kahden viime vuoden aikana.

Analyytikot odottavat Teslan koko vuoden 2023 osakekohtaisen tuloksen olevan noin 3,5 dollaria. Tämä antaa osakkeelle huomattavan korkean P/E-kertoimen, noin tasoa 75x. Osakkeen arvoon on siis ladattu odotukset huomattavasta tuloskasvusta. Toisaalta analyytikoiden konsensusarvioiden mukaan Teslan odotetaan myös kasvattavan tulostaan rajusti, keskimäärin 25 prosenttia vuodessa.

Tesla ilmoitti julkaisevansa toisen neljänneksen tuloksen 19. heinäkuuta.

Kommentoi
Ylös
>