Sijoittajan verotus

Hallitus aikoo laskea varainsiirtoveroa ja poistaa ensiasunnon verovapauden

Varainsiirtoveron alennuksella hallitus hakee rakenteellisia muutoksia ja helpotusta rakennusalan suhdanteeseen.

Petteri Orvon (kok.) hallitus esittää varainsiirtoverokantojen alentamista kiinteistöjen, asunto-osakkeiden ja muiden arvopapereiden osalta. Lisäksi hallitus esittää ensiasuntojen verovapauden poistamista.

Hallituksen tavoitteena on parantaa asuntomarkkinoiden toimivuutta vähentämällä varainsiirtoveron vaikutusta muuttamiseen ja tehdä kiinteistövarallisuuden luovutuksen varainsiirtoverotuksesta neutraalimpaa.

Toimenpiteellä pyritään myös helpottamaan rakennusalan heikentynyttä suhdannetilannetta.

”Varainsiirtoveron merkittävä keventäminen on ennen muuta askel kohti tehokkaammin toimivaa kiinteistö- ja asuntomarkkinaa. Toivon myös työn perässä muuttamisen helpottuvan uudistuksen myötä. Esityksen on lisäksi tarkoitus helpottaa vaikeaa tilannetta rakennusalalla”, valtiovarainministeri Riikka Purra toteaa. 

Hallitus esittää varainsiirtoverolakia muutettavaksi seuraavasti: kiinteistöjen varainsiirtoveroprosentti laskee 4,0 prosentista 3,0 prosenttiin, asunto-osake- ja kiinteistöyhtiöiden osakkeiden varainsiirtoveroprosentti laskee 2,0 prosentista 1,5 prosenttiin ja muiden arvopapereiden varainsiirtovero alenee nykyisestä 1,6 prosentista 1,5 prosenttiin.

Ensiasunnon verovapaus poistuu vuodenvaihteessa

Tähän asti ensiasunnon ostajan ei ole tarvinnut maksaa varainsiirtoveroa lainkaan, jos tietyt edellytykset täyttyvät.

Tähän hallitus haluaa muutoksen. Hallitus esittää ensiasunnon ostajan varainsiirtoverovapauden poistamista. Tällä osaksi rahoitettaisiin verokantojen alentamista.

Muutosta sovellettaisiin sen voimaan tulosta eli ensi vuoden alusta lähtien. Vuonna 2023 tehdyt ensiasuntojen kaupat ovat vielä verottomia.

Vuonna 2022 ensiasunnon verovapautta sovellettiin noin 23 000 asunto-osakkeen sekä 13 000 asuinkiinteistön kaupassa. 

Muutoksen hintalappu valtiolle 70 miljoonaa euroa

Varaisiirtoverokertymä alenisi veroprosenttien alentamisen johdosta staattisesti tarkastellen vuositasolla 144 miljoonalla eurolla. Ensiasunnon verovapauden poistaminen kasvattaisi tuottoa 74 miljoonalla eurolla vuositasolla. Verokertymä alenisi vuositasolla yhteensä 70 miljoonalla eurolla.

Lain on tarkoitus tulla voimaan vuodenvaihteessa, mutta veroprosentteja sovelletaan takautuvasti hallituksen esityksen antamispäivästä 12.10.2023 alkaen tai sen jälkeen tehtyihin luovutuksiin.

Verohallinto antaa verkkosivuillaan käytännön ohjeita asiaan liittyen. Verohallinto palauttaa liikaa maksetun varainsiirtoveron korkoineen niille asiakkaille, jotka tekevät kauppoja loppuvuoden 2023 aikana ja suorittavat veron nykyisten säännösten mukaisesti.

Finanssialan (FA) toimitusjohtaja Arno Ahosniemen mukaan varainsiirtoveron alentaminen on hyvä asia sekä suhdanne- että rakenteellisessa mielessä.

”Sillä edesautetaan nyt asuntomarkkinoilla olevan lukon aukeamista ja tuetaan työvoiman liikkuvuutta. ”Varainsiirtoverolla on tutkimusten mukaan ollut kotitalouksien muuttamista jarruttava vaikutus. Tämä on haitannut työllisyyden ja talouden kasvua. Varainsiirtoveron alentaminen lieventäisi toteutuessaan tätä vaikutusta”, Ahosniemi toteaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös