Sijoitusideat

Jättipankilta ostosuositus viidelle kaivosyhtiölle – kuparin hintakehitys antaa tukea

Deutsche Bank uskoo kuparin hinnannousuun, mikä hyödyttää suuria kaivosyhtiöitä. Myös yksi ruotsalaisyhtiö saa pankilta ostosuosituksen.

Rio Tinto kaivosyhtiö Kanada
Rio Tinton rautamalmikaivos Kanadassa.

Vaikka kaivossektorilla on ollut vaikea vuosi 2023, saksalainen jättipankki Deutsche Bank uskoo vahvaan elpymiseen vuonna 2024. Aiheesta kertoo ruotsalainen Dagens industri.

Kaivossektorin osakkeita tukee esimerkiksi kuparin hintakehitys. Perusmetallin hinta on noussut kolmessa kuukaudessa 3,59 dollarista 3,79 dollariin.

Kuparin hintaa ovat viime päivinä tukeneet markkinoiden odotukset Yhdysvaltain keskuspankki Federal Reserven koronlaskuista ensi vuonna sekä Kiinan uusiutuvan energian teollisuuden vahvasta kysynnästä. Aasian suurimman talouden kuparivarastot ovat pienentyneet kriittisen alhaiselle tasolle tänä vuonna, mikä on merkki paikallisten markkinoiden kireydestä. Se luo nostetta kuparin hinnalle.

Vuonna 2023 kaivosindeksi on kuitenkin kehittynyt huomattavasti osakemarkkinoita heikommin. Deutsche Bankin tuoreimman analyysin mukaan tämän suuntauksen odotetaan kuitenkin kääntyvän vuonna 2024. Pankin analyytikot ennustavat kaivosyhtiöiden heikon kysynnän jatkuvan vuoden 2024 alkupuoliskolla, mutta arvioivat, että tämä on jo hinnoiteltu osakekursseihin.

Pankin mukaan kuparin kysyntä Kiinassa on ollut yllättävän vahvaa vuonna 2023 sähköistettyjen ajoneuvojen ja uusiutuvan energian nopean kasvun vuoksi. Tämä voi antaa lisätukea hintojen nousulle ensi vuonna.

Kuparin hintakehitys 10 vuoden aikana.

Deutsche Bank ennustaa, että metallimarkkinat löytävät tasapainon kysynnän ja tarjonnan välille vuonna 2024, mikä johtaa alijäämään vuonna 2025.

Deutsche Bankin suosikkiosakkeita kaivosalalla ovat suuret kansainväliset kaivosjätit Anglo American, Rio Tinto, Teck, Glencore ja Norsk Hydro.

Kuitenkin myös ruotsalainen Boliden saa pankilta ostosuosituksen, jonka tavoitehinta on 380 kruunua, mikä vastaa lähes 30 prosentin kurssinoteerauksen nousupotentiaalia.

Kommentoi
Ylös
>