Kasvuosakkeet

Detection Technology odottaa isoa tulospetrausta – pankilta ostosuositus

Teknologiayhtiöllä on ollut kasvuhaasteita, mutta nyt näyttää valoisammalta. Detection Technology saa Evliltä ostosuosituksen.

Hannu Martola Detection Technology toimitusjohtaja
Detection Technologyn toimitusjohtaja Hannu Martola.

Helsingin pörssissä listattu Detection Technology on globaali röntgenilmaisimien ratkaisu- ja palvelutoimittaja lääketieteen, turvallisuusalan ja teollisuuden sovelluksiin.

Kolmannella vuosineljänneksellä yhtiön liikevaihto laski 10 prosenttia 24,5 miljoonaa euroon vertailukaudesta. Liiketulos ilman kertaeriä sen sijaan kohentui selvästi vertailukaudesta nousten 0,6 miljoonasta erosta 2,2 miljoonaan euroon.

Toimitusjohtaja Hannu Martola kertoi tulosraportin yhteydessä, että kolmannen vuosineljänneksen myynti oli isossa kuvassa yhtiön odotusten mukainen – lääketieteen myynti sakkasi, eikä turvallisuus- ja teollisuusmyynnin kasvu kompensoinut riittävästi menetystä.

Myös Detection Technologyn kannattavuus oli ”edelleen epätyydyttävä”, toimitusjohtaja kertoi. Yhtiö onkin nyt asettanut etusijalle liiketoiminnan kannattavuuden ja sen odotetaan paranevan asteittain.

Teollisuussovellusmyynti kasvoi mutta odotuksia vähemmän, sillä myynnin toteumaa painoi elintarvikealan vaisu kysyntä, minkä lisäksi eräät avainasiakkaat vähensivät edelleen varastojaan.

Detection Technologyn osakekurssi viiden vuoden ajalta.

”Olemme varovaisen optimistisia sen suhteen, että tilanne paranee loppuvuodesta”, Martola kertoi.

Lääketieteen markkinoilla puolestaan kasvanut epävarmuus realisoitui.

”Kysyntä oli pehmeää maantieteellisesti kaikilla markkinoilla ja erityisen heikkoa Kiinassa, missä Kiinan hallituksen meneillään oleva antikorruptiokampanja on vaikuttanut haitallisesti terveydenhuoltoalan markkinadynamiikkaan lyhyellä aikavälillä”, toimitusjohtaja totesi.

Toisaalta merkittävämpi tekijä lääketieteen markkinoiden myynnin pudotuksessa oli poikkeuksellisen vahva vertailukausi edellisen vuoden kertaluonteisen toiselta neljännekseltä kolmannelle neljännekselle siirtyneen myynnin takia.

Yhtiön arvion mukaan antikorruptiokampanja heikentää kysyntää Kiinassa vielä ensi vuoden puolella, mutta vuoden viimeiselle neljännekselle Kiinassakin yhtiö odottaa kasvua julkishallinnon vuosibudjettien päättyessä.

Turvallisuusmarkkinoiden positiivinen vire jatkui Martolan mukaan etenkin Amerikoissa, Euroopassa ja Intiassa, ja myyntimme kasvoi kaksinumeroisesti.

Joko vyönkiristykset näkyvät viimeisellä vuosineljänneksellä?

Detection Technology on saanut kannattavuuden parantamiseen tähdätyt toimenpiteet päätökseen heti kolmannen vuosineljänneksen päätyttyä. Martolan mukaan yhtiö teki tuotannollisista ja taloudellisista syistä henkilöstövähennyksiä Suomessa, Kiinassa ja Ranskassa.

Lisäksi yhtiö on toteuttanut lukuisia muita tehostamistoimenpiteitä globaalisti.

Kustannussäästöt ovat Detection Technologyn mittakaavassa merkittäviä. Toimitusjohtajan mukaan niitä syntyy yhteensä noin miljoona euroa toisella vuosipuoliskolla 2023, ja säästöt jatkuvat noin kahden miljoonan euron suuruisina vuonna 2024.

Säästöt ennen muutoksista aiheutuneita kertaluonteisia kuluja alkoivat näkyä tuloksessa jo kolmannen katsauskauden lopussa. Jatkoa seuraa.

”Odotamme tuloksen paranevan vielä tästä neljännellä vuosineljänneksellä. Lisäksi paransimme liiketoimintamme rahavirtaa paremman käyttöpääoman hallinnan ansiosta”, Martola ennustaa.

Detection Technology ei ole julkaissut vielä neljännen vuosineljänneksen tulosraporttiaan. Yhtiö odottaa kasvun olleen kahdeksan prosenttia vuodentakaisesta ja oikaistun liikevoiton parantuneen edelleen 4,2 miljoonaan euroon.

Yhtiö siis odottaa oikaistun liikevoiton lähes tuplaantuvan edellisestä neljänneksestä.

Osakkeen arvostustaso houkutteleva kasvunäkymiin ja verrokkeihin nähden

Evlin analyytikko Joonas Iivonen arvioi pankin aamukatsauksessa, että Detection Technologyn turvallisuussegmentin kasvu tukee hyvin koko yhtiön lukuja myös tänä vuonna. Tällä toimialalla kasvun ei pitäisi olla täysin riippuvaista ilmailusta, vaan myös esimerkiksi erilaiset sovellukset kaupungeissa kasvavat.

Lääketieteen ja teollisuuden toimitusten voi odottaa tasaantuvan orgaanisesti viimeaikaisen pehmeyden jälkeen, Iivonen arvioi. Toisaalta lääketieteen markkina Kiinassa pysyy edelleen melko haastavana lyhyellä aikavälillä. Lisäksi teollisuuden näkymät näyttäisivät pysyvän analyytikon arvion mukaan vielä melko vaisuina, etenkin elintarvikepuolella, mutta pahimman pitäisi olla jo takana.

Evli odottaa turvallisuuden ja teollisuuden yltävän merkittävään kasvuun tänä vuonna samalla kun lääketiede pysyy suhteellisen tasaisena.

”DT:n vuoden 2024 liikevaihdon kasvun ennustamme olevan noin 10 prosenttia, ja parantuneen kulutehokkuuden sekä bruttomarginaalien tulisi auttaa kannattavuutta merkittävästi. Uskomme DT:llä olevan hyvät edellytykset yltää lähiaikoina noin 13-15 prosentin suhteelliseen kannattavuuteen (Haobon toistaiseksi laimentaessa tulosta sen tehdessä vielä tappiota)”, Iivonen toteaa.

Vuoden 2023 vertailulukujen pohjalta kasvun voi odottaa näkyvän melko tasaisesti läpi vuoden, analyytikko arvioi.

”Joka tapauksessa kannattavuudella on varaa parantua selkeästi muutaman haastavamman vuoden jälkeen”, hän toteaa.

Osakkeen arvostustasokin on Iivosen mukaan edelleen houkutteleva. Detection Technologyn osakkeen arvostustaso on myös noussut hieman hiljattain, mutta reilu 13x EV/EBIT tämän vuoden Evlin ennusteilla ei ole vielä kovinkaan korkea taso esimerkiksi suhteessa verrokkeihin – etenkin huomioiden yhtiön pidemmän aikavälin kasvumahdollisuudet.

Evli nostaa Detection Technologyn osakkeen tavoitehintaa reilusti aiemmasta 13,5 eurosta 16 euroon. Pankki säilyttää yhtiön ostosuosituksen. Osakkeen viimeisin kurssinoteeraus on 14,35 euroa.

Detection Technology julkaisee loppuvuoden tuloksensa torstaina 1. helmikuuta.

Kommentoi
Ylös
>