Kasvuosakkeet

Remedyn tulosvaroitus kertoo haasteista ilmaispelin kehittämisessä

Remedy joutuu aloittamaan ilmaispelin kehittämisen omien sanojensa mukaan ”puhtaalta pöydältä”.

Peliyhtiön vuosi on ollut haastava. Vuoden tammi-syyskuussa yhtiön liikevaihto on laskenut 21 prosenttia edellisvuodesta. Liikevoitto on painunut lähes -16 miljoonaa euroa pakkaselle.

Remedy on investoinut huomattavasti enemmän käynnissä oleviin peliprojekteihin kuin koskaan aikaisemmin, kertoi kolmannen vuosineljänneksen tulosraportin yhteydessä toimitusjohtaja Tero Virtala. Lyhyellä tähtäimellä tästä seuraa negatiivinen vaikutus liikevaihtoon, kannattavuuteen ja kassaan.

Tuloskäännettä ei ole tulossa ainakaan vielä viime vuoden viimeisellä neljänneksellä. Peliyhtiö tekee 7,2 miljoonan alaskirjauksensopimusmuutoksen johdosta ja siirtää tilinpäätöksen 2023 julkaisua.

Remedy kertoo, että se on allekirjoittanut Tencentin kanssa koodinimi Kestreliä koskevan sopimusmuutoksen, jonka myötä Kestrel aloitetaan puhtaalta pöydältä. Kestrel on aiemmin Vanguardina tunnettu Remedyn ja Tencentin yhteinen peliprojekti uuden premium-pelin kehittämiseksi.

Onko Remedyllä riittävää osaamista ilmaispeleihin?

Analyysitalo Inderes on jo aiemmin varoittanut, että Kestrel on Remedyn sijoitustarinan isoin kysymysmerkki.

Remedyllä ei ole aiempaa kokemusta ilmaispelien eli niin sanottujen Free to play -malliin nojaavien pelien kehittämisestä. Tällaisten ilmaispelien aloittamiseksi pelaajan ei tarvitse maksaa mitään. Tuotto syntyy siitä, että pelaaja voi ostaa videopelin sisäisiä hyödykkeitä ja saavuttaa etuuksia mahdollisiin kanssapelaajiin nähden tai saada kosmeettisia ominaisuuksia pelattavalle hahmolleen.

Remedy kirjaa loka-joulukuulle ja koko vuoden 2023 tulokseen 7,2 miljoonan euron alaskirjauksen, joka kattaa kaikki koodinimi Vanguardin aktivoidut tuotekehitysmenot. Tämä ei vaikuta peliyhtiön kassatilanteeseen.

Alaskirjauksen seurauksena Remedyn neljännen vuosineljänneksen ja koko vuoden 2023 tulos jää vastaavasti ennakoitua alhaisemmaksi.

Tilintarkastamattomien tietojen perusteella yhtiön liikevaihto vuonna 2023 oli 33,9 miljoonaa euroa, kun se vuotta aiemmin oli 43,6 miljoonaa euroa. Käyttökate laski viime vuoden 1,9 miljoonasta eurosta negatiiviseksi -17,0 miljoonaa euroa. Liikevoitto sisältäen 7,2 miljoonan euron ei-kassavaikutteisen alaskirjauksen painui -28,7 miljoonan euron tappioon, kun vuotta aiemmin tappio oli -0,6miljoonaa euroa.

Myös kassa hupenee. Kassa sisältäen rahoitusinstrumentit oli vuoden 2023 lopussa 30,4 miljoonaa euroa, kun vuotta aiemmin se oli lähes 56 miljoonaa euroa.

”Teimme merkittäviä investointeja vuonna 2023 ja loimme vahvemman pohjan kannattavalle pitkän aikavälin kasvulle. Uudelleenkäynnistämisen myötä Kestrel on paremmin linjassa ydinosaamisemme ja Remedy Connected Universeen liittyvän luovan näkemyksemme kanssa”, sanoo Virtala.

Lisäksi Remedy siirtää vuoden 2023 tilinpäätöstiedotteen julkaisua selväksi aiemmin ilmoitettua kauemmas, keskiviikolle 20. maaliskuuta. Siirto liittyy käynnissä oleviin julkaisusopimukseen liittyviin neuvotteluihin. Aiemmin suunniteltu tilinpäätöstiedotteen julkaisupäivä oli perjantai 9. helmikuuta

”Julkaisusopimukseen liittyvät neuvottelut ovat jälleen määrätietoinen askel kohti strategiamme mukaisia pitkän aikavälin tavoitteitamme”, Virtala toteaa.

Osake vaikuttaa kalliilta

Inderesin analyytikko Atte Riikolan mukaan Kestrel-peliprojektin epäonnistuminen ei ole yllätys.

”Kestrelin käynnistäminen puhtaalta pöydältä sekä Q4-ennakkotietojen valossa odotuksiamme korkeampi kulurakenne aiheuttivat selkeitä negatiivisia muutoksia tulosennusteisiimme”, Riikola toteaa.

Tulevien pelien potentiaalia on Riikolan mukaan edelleen hinnoiteltu reippaasti myös Remedyn osakkeeseen, eikä tuotto-riski -suhde ole riittävä. Inderes ennustaa peliyhtiön oikaistun osakekohtaisen tuloksen painuvan vuonna 2023 -1,7 euroon, kun vuotta aiemmin se oli -0,1 euroa. Tälle vuodelle ennuste on positiivinen 0,6 euroa.

Inderesin ennusteilla kuluvan vuoden EV/Ebitda-kerroin on 17x, mikä on alle viime vuosien keskimääräisen tason. Oikaistu P/E-kerroin on näkymiin nähden korkea, 37x.

Inderesin suositus Remedyn osakkeille on vähennä ja osakkeen tavoitehinta 21 euroa on lähellä viimeisintä 21,6 euron kurssinoteerausta.

Osake niiasi tiistaina tulosvaroituksen vuoksi 5,7 prosenttia. Kuukauden aikana osakkeen arvosta on sulanut lähes 15 prosenttia.

Tarinallisista ja visuaalisesti näyttävistä toimintapeleistään tunnettu Remedy on kehittänyt lukuisia menestyneitä pelejä, kuten Control, Alan Wake ja Max Payne. Lisäksi Remedy kehittää omaa Northlight-pelimoottoria ja pelinkehitystyökaluja, joita käytetään useissa yhtiön peleissä.

Kommentoi
Ylös
>