Kasvuosakkeet

Tokmanni jatkaa vahvaa suorittamista – luvassa kiitettävä osinkotuotto

Tokmannin viime vuoden viimeinen vuosineljännes ei tarjonnut yllätyksiä. Yhtiö odottaa selvää kasvun tänäkin vuonna.

Mika Rautiainen toimitusjohtaja Tokmanni halpakauppaketju talous sijoittaminen
Tokmannin toimitusjohtaja Mika Rautiainen.

Tokmanni-konsernin liikevaihto kasvoi loka-joulukuussa 39 prosenttia vertailukaudesta 471 miljoonaan euroon. Kasvu johtui erityisesti viime elokuun yrityskaupasta, kun Tokmanni osti ruotsalaisen halpakauppaketju Dollarstonen.

Vertailukelpoinen liikevaihto kasvoi 1,0 prosenttia vertailukaudesta.

Vertailukelpoinen liikevoitto nousi viime vuoden 35,8 miljoonasta eurosta 46,2 miljoonaan euroon. Analyytikoiden konsensusodotus vertailukelpoiselle liikevoitolle oli 46 miljoonaa euroa, joten tuloskehitys oli odotusten mukainen.

Tokmannin toimitusjohtaja Mika Rautiainen kertoo, että viime vuonna asiakkaiden ostokäyttäytymisessä näkyi selvästi käytettävissä olevien tulojen lasku. 

”Kauppakäyntejä ja ostokorin sisältöä harkittiin varsin tarkkaan erityisesti käyttötavaroiden suhteen”, Rautiainen toteaa.

Tokmanni-segmentin liikevaihto oli vuosineljännellä neljänneksellä 356 miljoonaa euroa. Rautiaisen mukaan kasvuun vaikutti Click Shoes -yritysosto ja hyvä neljänneksen aloitus. Vertailukelpoinen liikevaihdon kasvu oli 0,6 prosenttia.

Kasvava kassavirta

Vertailukelpoinen liikevoitto oli 36 miljoonaa euroa, kun se vuotta aiemmin oli myös 36 miljoonaa euroa. Liikevoiton tasoa tukivat osaltaan hyvin hallinnassa olevat kiinteät kustannukset, toimitusjohtaja kertoo.

Dollarstore-segmentin liikevaihto oli neljännellä vuosineljänneksellä 120 miljoonaa euroa. Vertailukelpoisesti Dollarstoren liikevaihto kasvoi 2,1 prosenttia paikallisissa valuutoissa. Rautiaisen mukaan Dollarstoren vahva hintamielikuva toimii Ruotsin markkinoilla hyvin myös kuluttajien ostovoiman heikentyessä.

Tokmannin loka-joulukuun liikevaihdon kasvu syntyi pääosin Dollarstonen oston ansiosta. Kuva: Tokmanni Oyj.
Tokmannin euromääräinen liikevoitto nousi loka-joulukuussa selvästi edelliskuukaudesta Dollarstone-yrityskaupan ansiosta. Kannattavuusmarginaali on kuitenkin jatkanut laskuaan. Kuva: Tokmanni Oyj.

Vuonna 2023 Tokmanni kiinnitti erityistä huomiota varastotason hallintaan ja toimitusketjun tehostamiseen.

”Onnistuneiden toimenpiteiden ansiosta Tokmanni-segmentin vaihto-omaisuuden arvo laski ja oli vuoden lopussa 248,8 miljoonaa euroa (281,3). Dollarstoren vaihto-omaisuuden arvo oli 94,1 miljoonaa euroa. Onnistuneet toimenpiteemme varastotason hallitsemiseksi kasvattivat osaltaan konsernin liiketoiminnan rahavirtaa”, Rautiainen kertoo.

Konsernin vuoden 2023 liiketoiminnan rahavirta nousi viime vuoden 86 miljoonasta eurosta 220 miljoonaan euroon.

Osinkoja ja kasvua

Tokmanni odottaa pirteää kasvua vuonna 2024.

Konserni arvioi vuoden 2024 liikevaihdon olevan 1,66-1,76 miljardia euroa. Vertailukelpoisen liikevoiton yhtiö arvioi olevan 110-130 miljoonaa euroa. Viime vuonna liikevaihto oli 1,39 miljardia euroa, ja vertailukelpoinen liikevoitto oli viime vuonna oli 99 miljoonaa euroa.

Tokmanni-konsernin hallitus ehdottaa varsinaiselle yhtiökokoukselle, että osinkoa maksetaan enintään 0,76 euroa osakkeelta, ja että se maksettaisiin kahdessa erässä.

Osinkotuotto nousee nykyisellä vajaan 15,2 euron kurssinoteerauksella 5,0 prosenttiin.

Kommentoi
Ylös
>