Indikaattorit

USA:n inflaatio ei hellitä – keskuspankin pääjohtaja paljasti yllättävän syyn ongelman taustalla

USA:n inflaatio oli helmikuussa odotettua korkeampi.

Jerome Powell Fed keskuspankki
Fedin pääjohtaja Jerome Powell.

Markkinat saivat jälleen huomata, että Yhdysvaltojen korkea inflaatio pysyy sitkeästi yli keskuspankin kahden prosentin tavoitteen. Maan kuluttajahintaindeksi nousi helmikuussa 3,2 prosenttia vuodentakaisesta, mikä ylitti ekonomistien 3,1 prosentin konsensusennusteen.

Kuluttajahintojen nousuvauhti ylitti myös edellisen kuukauden lukemat, kun tammikuussa kuluttajahintaindeksin vuosimuutos oli 3,1 prosenttia.

Pohjainflaatio on myös nousussa. Siitä on poistettu herkästi muuttuvat energian ja ruoan hintojen vaihtelut. Pohjainflaatio oli helmikuussa 3,8 prosenttia, kun ekonomistit olivat odottaneet 3,7 prosentin vuosikasvua.

”Inflaatiopeikko kun pääsee liikkeelle, niin se on sitkeä pentele taltutettavaksi. Välillä näytti toiveikkaammalta, tammikuuta pystyi selittelemään, helmikuu viittaa jo sitkeämpiin hintapaineisiin”, totesi tiistaina viestipalvelu X:ssä OP Ryhmän pääekonomisti Reijo Heiskanen.

Markkinoilla on odotettu ja toivottu, että USA:n keskuspankki Fed voisi aloittaa tämän vuoden puolella vihdoin ohjauskorkojen alentamisen. Tuoreet inflaatiolukemat herättävät kuitenkin epäilyjä, että näin ei välttämättä kävisikään.

Milloin keskuspankki aloittaa korkojen alentamisen?

Vaikka molemmat inflaatiomittarit olivat ekonomistien odotuksia korkeammat, jotkut USA:n keskuspankki Fedin päätöksiä tiiviisti seuraavat ekonomistit arvioivat, että kesäkuun korkojen leikkaus voisi kuitenkin olla vielä mahdollinen.

Kanadalaisen finanssitalo Manulifen pääekonomisti Frances Donald toteaa Yahoo Finance Live -haastattelussa, että kuluttajahintaindeksilukema oli ”pintapuolisesti hieman haukkamainen”. Hänen mukaansa kuitenkin kesäkuu näyttää kohtuulliselta ajalta odottaa ensimmäistä korkojen leikkausta, jos työmarkkinat ja kulutus alkavat pehmentyä.

Koronleikkausodotukset voivat kuitenkin siirtyä kauemmaksi, jos näin ei tapahdu, ja on myös mahdollista, että korkoja ei vielä tänä vuonna leikata.

LPL Financial global -yhtiön päästrategi Quincy Krosby arvioi, että Fed voisi saada lisää luottamusta kesäkuuhun, jos asumisen kustannukset alkavat laskea nopeammin. Asumiskustannukset ovat merkittävä tekijä pohjainflaatiossa.

Asumiskustannusindeksi nousi Yhdysvalloissa 5,7 prosenttia vuositasolla ja 0,4 prosenttia kuukaudessa, mikä on hidastunut tammikuun 6,0 prosentin vuosinoususta ja 0,6 prosentin kuukausinoususta.

Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich arvioi X:ssä, että Yhdysvaltojen pohjainflaatiopaineet näyttävät edelleen liian kovilta, jotta Fed voisi aloittaa koronlaskut. Monella mittarilla hintapaineet ovat kääntyneet uudelleen kasvuun. Etenkin palveluinflaatio ilman asumiskustannuksia näyttää huolestuttavalta, hän toteaa

Vakuutusten hintakehitys ongelmana

Talouslehti Fortunen mukaan Fedin pääjohtaja Jerome Powell paljasti vastikään mielenkiintoisen syyn siihen, miksi maailman suurimman talouden inflaatio pysyy korkeana: USA:n taloudessa useiden vakuutusten hinnat ovat nousseet jyrkästi.

Useat vakuutustyypit, kuten koti- ja autovakuutukset, ovat nousseet viime vuosina, ja se haittaa Fedin pyrkimyksiä saada korot laskemaan kahden prosentin tavoitteeseensa, Powell sanoi kongressin todistuksessa viime viikolla.

”Erilaiset vakuutukset – asuntovakuutukset, mutta myös autovakuutukset ja muut vastaavat – ovat olleet merkittävä inflaation lähde viime vuosina”, hän sanoi.

Tiistaina Bureau of Labor Statisticsin tiedot osoittivat, että autovakuutusten, jotka kattavat yksityisten henkilöautojen fyysiset vahingot, vastuuvakuutukset ja erilaiset vakuutukset, hinnat nousivat peräti 20,6 prosenttia viime vuoden aikana.

S&P Global Market Intelligence -yhtiön tutkimuksen mukaan asunnon omistajien vakuutukset nousivat 11,3 prosenttia vuonna 2023.

Asiantuntijoiden mukaan vakuutusten nousuun vaikuttavat muun muassa ilmastonmuutos ja autonosien hintojen nousu.

2 kommenttia
 • Rami Routa sanoo:

  tai n-sana porukan ja laittomien maahantunkijoiden lisiminen jotenkin aiheuttaaa rikki-menemisiä

 • Rami Routa sanoo:

  PörssipeluriAika: 2024-01-24 13:02:44
  ♥Otsikko: Sijoitus-Routa Oy ennustaa; Ei tule mitään koronlaskuja eikä inflaatio alene ehkä koskaan
  koska inflaatio ja korkojen nousu johtuu Matutuksen ja ”monikulttuurisuuden” kustannusten maksattamisesta kantaväestöllä.

  Se on helpoin tapa rahoittaa ”rikkaus”, hitaasti hiipien Niggeriaan, ilman että pölhö kantaväestö huomaa et wtf is going on and happening!

  Elintason loputon kurjistuminen on edessä ja jo tapahtunut 15 vuot..ihmisoikeudet..tasa-arvo..kamelin selkä on katkennut ja liian suuri rauta-pallo on jalassa Euroopassa..ja tilanne senkuin pahenee
  Vastaa… Muokkaa…
  Page creation time: 117.359ms

 • Ylös
  >