Asunnot ja kiinteistöt

Rakentamisen kolkot madonluvut – Alkuvuonna myönnetyt rakennusluvat romahtaneet alle puoleen viime vuodesta

Rakennusluvat ovat jyrkässä syöksyssä. Se ei viittaa rakentamisen suhdannekäänteeseen.

Kuva: Tilastokeskus.

Tilastokeskuksen mukaan uudisrakentamiseen myönnettiin rakennuslupia vuoden 2024 tammi-maaliskuun aikana yhteensä 6,3 miljoonaa kuutiometriä, mikä oli 20 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Asuinrakennuksille vuoden 2024 tammi-maaliskuussa myönnetty kuutiomäärä oli edelleen alhaisella tasolla verrattuna vuodentakaiseen. Kuutiomäärä väheni ajanjaksolla 51 prosenttia.

Vielä karummalta tilanne näyttää, kun katsotaan myönnettyjen rakennuslupien määrää, ei kuutiomääriä.

Rakennuslupia myönnettiin vuoden 2024 tammi-maaliskuun välisenä aikana 2 948 asunnolle, mikä oli peräti 56 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Myönnettyjen rakennuslupien ja aloitettujen hankkeiden kuutiomäärien jo pitkään jatkunut lasku näkyy valmistuneiden rakennushankkeiden alhaisissa luvuissa. Rakennushankkeita valmistui vuoden 2024 tammi-maaliskuun aikana 5,5 miljoonaa kuutiometriä, 42 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Käynnissä olevan rakennustuotannon kiinteähintainen arvo eli volyymi väheni vuoden 2024 tammi-maaliskuun välisenä aikana 20 prosenttia vuodentakaisesta.

Vuoden 2024 tammi-maaliskuun aikana uudisrakentamiseen myönnettiin rakennuslupia tilavuudeltaan eniten Uudellemaalle ja Varsinais-Suomeen. Yhdeksässä maakunnassa tammi-maaliskuussa myönnetty kuutiomäärä ylitti vuodentakaisen lupamäärän.

Rakennusteollisuus RT arvioi tuoreimmassa maaliskuun suhdannekatsauksessaan, että rakentaminen väheni 11 prosenttia vuonna 2023, selvästi enemmän kuin finanssikriisissä. Rakentamisen kaikki sektorit hyytyivät, mutta asuntotuotannon pudotus oli dramaattisin. Käännettä ei ole vielä näköpiirissä.

Järjestön mukaan poikkeuksellisen nopeasti noussut korko- ja kustannustaso, asuntokaupan hiljaiselo sekä luottopolitiikan tiukentuminen ovat iskeneet etenkin asuntorakentamiseen.

Rakennusteollisuus RT ennustaa tänä vuonna viiden prosentin rakentamisen laskua viime vuodesta.

”Asuntorakentamisen osalta tämä vuosi on jo taputeltu. Tuotannon käynnistymisen edellytykset eivät ole parantuneet, eikä ensi vuodellekaan voi luvata kuin vaimeaa kasvua”, Rakennusteollisuus RT:n pääekonomisti Jouni Vihmo sanoo.

Asuntoja on tällä hetkellä tarjolla runsaasti, koska edelleen valmistuu ennen asuntokaupan seisahdusta käynnistettyjä hankkeita. Rakennusteollisuus RT:n mukaan edessä on kuitenkin asuntovaje ja markkinahäiriö kasvukeskuksissa, sillä uusien kohteiden määrä jää parin vuoden aikana todella alhaiseksi ja hankkeiden läpimenoajat kestävät vuodesta puoleentoista.

”Vaikka korot alkaisivat laskea, kysyntä piristyä ja myynnissä olevien uusien valmistuneiden asuntojen varanto sulaa, kiristynyt rahoitus jarruttaa yhä voimakkaasti asuntorakentamista. Markkinaehtoisia ratkaisuja tilanteen korjaamiseksi on juuri nyt vähän”, Vihmo sanoo.

1 kommentti
  • VasKokoomus sanoo:

    Nyt kun yrittäjä vihamielinen vasemmisto Kok hallituksemme nostaa vielä alv 25,5%…sitten vasta konkursseja tuleekin.

    Alvia nostellaan mutta virkamiesten määrää ei vähennetä…

  • Ylös
    >