Telia hakee mittavia säästöjä suurilla henkilöstövähennyksillä. Samalla yhtiö järjestelee organisaatiotaan uusiksi muutoinkin.
Teleoperaattori Telia käynnistää muutosohjelman, jonka tavoitteena on yksinkertaistaa organisaatiota ja toimintamallia sekä parantaa kustannustehokkuutta. Suunnitelmana on myös vahvistaa asiakaskeskeisyyttä ja Telia Companyn maayhtiöiden vastuita.
Muutosohjelman tavoitteena on uudistaa Telian toimintamallia ja sopeuttaa kustannusrakennetta. Samalla tavoitteena on selkeyttää vastuita Telian maayhtiöiden ja konsernitoimintojen välillä. Tässä yhteydessä suunnitellaan muun muassa vastuiden siirtämistä Telian konsernitoiminnoista Suomen liiketoimintaorganisaatioon.
Ohjelman toteuttamiseksi Telia käynnistää muutosneuvottelut, jotka koskevat lähes koko henkilöstöä Suomessa. Neuvottelujen piirissä on 3149 tehtävää.
Nyt alkavat muutosneuvottelut voivat johtaa enintään 500 päättyvään tehtävään. Muutosten yhteydessä arvioidaan avautuvan noin 35–40 uutta tehtävää.
Kaikkiaan Suomessa arvioidaan tänä vuonna vähenevän 635 tehtävää mukaan lukien ulkoiset konsultit.
”Haluamme tehostaa ja yksinkertaistaa Telian rakennetta ja toimintatapoja parantaaksemme kilpailukykyämme. Muutoksen tavoitteena on vahvistaa Telian maaorganisaatioiden roolia ja siten parantaa toimintamalliamme entistä asiakaskeskeisemmäksi. Uskon vahvasti, että toimintaamme tehostamalla tulemme mahdollistamaan kannattavan kasvun, investointikyvyn Suomen markkinaan ja paremman asiakastyytyväisyyden”, Telia Finlandin toimitusjohtaja Heli Partanen sanoo.
Telian suunnittelemat henkilöstövähennykset ovat mittavat. Ne tarkoittavat toteutuessaan noin 15 prosentin henkilöstömäärän vähennystä. Jo tähän mennessä vuotta yhtiö on jo toteuttanut vajaan 500 henkilön säästötoimenpiteet.
Telia odottaa muutosohjelman aiheuttavan 1,4 miljardin kruunun kertaluonteiset kulut kuluvan vuoden toiselle puolivuotiskaudelle. Yhtiö ei odota sen vaikuttavan vuoden 2024 taloudelliseen ohjeistukseen.
Inderesin analyytikko Joni Grönqvist kertoo, että henkilöstövähennykset kohdistuvat suhteellisesti enemmän hallintoon ja pienemissä määriin maayksiköihin.
”Yhtiön aikaisempi tavoite odotti kahden miljardin kruunun kulusäästöjä vuosina 2024–25, mikä oli näkemyksemme kunnianhimoinen. Sillä yhtiö ei edellisellä 2022–23 kaudella saanut tavoiteltuja kahden miljardin säästöjä toteutettua. Tämä uusi ohjelma vaikuttaa kuitenkin hyvin suoraviivaiselta ja henkilöstösäästöt tulevat todennäköisemmin läpi”, Grönqvist toteaa.
Kun säästöt ilmeisesti kohdistuvat enemmän hallintoon, ei säästöjen vaikutus liikevaihdon kerryttämiseen välttämättä ole niin suuri, analyytikko toteaa.
Grönqvistin mukaan muutosohjelma luo alustavasti pientä nousupainetta vuoden 2025 tulosennusteisiin.
”Muutosohjelma ei suuremmin vaikuta vielä vuoden 2024 uudelleenjärjestelykuluista oikaistuun tulokseen. Säästöt ensi vuodelle olivat kuitenkin odotettua suuremmat ja toteutustapa todennäköisempi, joten se luo nousupainetta ennusteisiimme.”
Inderes odottaa myös muita taloudellisia tavoitteita ja strategisia tarkennuksia ennen tai sijoittajapäivään mennessä, joka pidetään 26. syyskuuta.
Inderesin suositus Telian osakkeille on vähennä 29 kruunun tavoitehinnalla.