Kullan hinta on noussut jo lähes 2940 dollariin, ja 3000 dollarin merkkipaalu ei ole siis enää kaukana. Jalometallin hinta nousi 24. helmikuuta 2025 uuteen kaikkien aikojen ennätykseen, ylittäen edellisen ennätyksen, joka saavutettiin vain viikkoa aiemmin.
Finanssitalo XS.comin rahoitusmarkkina-analyytikko Antonio Di Giacomo arvioi, että tämä merkkipaalu heijastaa kasvavaa maailmanlaajuista kysyntää turvasatamasijoituksille, jonka taustalla on taloudellinen epävarmuus viimeaikaisten kauppajännitteiden vuoksi.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin ilmoittamat mahdolliset tullimaksut ovat lisänneet levottomuutta rahoitusmarkkinoilla, mikä on ajanut sijoittajia etsimään turvaa.
Giacomon mukaan tämä kehitys on vauhdittanut sijoituksia maailman suurimpaan kultarahastoon, SPDR Gold Trustiin.
Trump ilmoitti maanantaina, että tullimaksut Kanadasta ja Meksikosta tuotaville tavaroille alkavat ”ajallaan ja aikataulun mukaisesti” ja että vastavuoroiset tullit muille maille etenevät suunnitellusti.
Tämä lisää kauppajännitteiden kärjistymisen riskiä ja herättää huolia niiden vaikutuksista globaaliin talouteen, mikä saattaa edelleen tukea turvasatamana pidetyn jalometallin kysyntää.
Dollarin heikkous on kullan vahvuus
Samaan aikaan Yhdysvaltain dollarin arvo heikkeni alimmilleen sitten joulukuun 2024, mikä lisäsi kullan houkuttelevuutta kansainvälisten ostajien keskuudessa. Kun dollarin arvo laskee, kulta muuttuu edullisemmaksi muissa valuutoissa, mikä kasvattaa sen kysyntää maailmanlaajuisesti.
”Tämä ilmiö on ollut keskeinen tekijä kullan hinnan viimeaikaisessa nousussa”, Giacomo toteaa.
Tullimaksujen pelko on nostanut inflaatio-odotuksia ja mahdollisten laajamittaisten kauppakonfliktien uhkaa.
Mahdolliset tullit luultavasti nostaisivat tuontitavaroiden kustannuksia, mikä puolestaan saattaa johtaa kuluttajahintojen laajamittaiseen nousuun.
Giacomon mukaan tässä tilanteessa kulta nähdään tehokkaana suojana inflaatiota vastaan. Sijoittajat haluavat turvata pääomansa epävarmoina aikoina. Myös markkinoiden volatiliteetti lisää kullan kysyntää, sillä se on perinteisesti ollut turvasatama geopoliittisten ja taloudellisten kriisien aikana.
Kullan hinnan jatkuva nousu johtuu myös geopoliittisista tekijöistä ja globaaleista makrotaloudellisista olosuhteista, jotka vaikuttavat sijoituspäätöksiin.
Yhdysvaltojen makrodata avainasemassa
Tällä viikolla rahoitusmarkkinoiden huomio on keskittynyt useisiin keskeisiin Yhdysvaltain makrotaloudellisiin indikaattoreihin, kuten kuluttajaluottamukseen, asuntomyyntiin, bruttokansantuotteeseen ja kuluttajamenojen indeksiin.
”Nämä luvut ovat olennaisia maan taloudellisen tilanteen arvioimisessa ja voivat vaikuttaa suoraan Yhdysvaltain keskuspankin (FED) päätöksiin korkopolitiikasta”, analyytikko kertoo.
FEDin rahapolitiikalla on keskeinen rooli kullan markkinakäyttäytymisessä.
Korkojen nousu yleensä vahvistaa dollaria ja vähentää kullan houkuttelevuutta, koska korkoa tuottavat sijoitukset muuttuvat suhteessa tuottoisammiksi. Kevyt korkopolitiikka puolestaan lisää kullan kysyntää, kun sijoittajat etsivät turvallisempia vaihtoehtoja heikentyvän dollarin aikana.
”3 000 dollarin unssihinta on mahdollinen skenaario, jos nykyiset olosuhteet jatkuvat”, Giacomo ennustaa.