USA:n inflaatioluvut ovat kylmä suihku koronlaskun odotuksille

USA:n inflaatio lähti yllättäen jälleen nousuun. Se vie pohjaa pois odotuksilta, että maan keskuspankki jatkaisi korkojen laskuja.
Jerome Powell Fed keskuspankki Jerome Powell Fed keskuspankki
Jerome Powell Fed keskuspankki
Fedin pääjohtaja Jerome Powell.

USA:n valtiolainojen korot lähtivät keskiviikkona jyrkkään nousuun. Syynä on tuoreet tammikuun inflaatioluvut. Vuosi-inflaatio kiihtyi tammikuussa 3,0 prosenttiin, kun ekonomistit olivat ennakoineet inflaation pysyvän joulukuun tasossa 2,9 prosentissa.

Energiasta ja ruoasta puhdistettu pohjainflaatio nousi 3,3 prosenttiin, kun joulukuun lukema oli 3,2 prosenttia.

Kausiluonteiset tekijät, kuten korkeammat polttoainekustannukset ja jatkuvasti sitkeä elintarvikkeiden hintojen kova nousu, pitivät kokonaisinflaation korkeina. Esimerkiksi kananmunien hinnat nousivat 15,2 prosenttia kuukaudessa, mikä on suurin nousu sitten kesäkuun 2015. Vuoden aikana kananmunien hinnat ovat nousseet 53 prosenttia.

Inflaatiotilastot viittaavat siihen, että yhdysvaltalaisten kotitalouksien talouspaineet kasvavat ja että Wall Streetin sijoittajat olivat oikeassa ennustaessaan, että Yhdysvaltain keskuspankki (Fed) tarjoaa tänä vuonna vähemmän helpotusta matalampien korkojen muodossa. 

Fed oli laskenut ohjauskorkoaan merkittävästi syyskuusta vuoden loppuun asti tavoitteenaan tehdä lainanotosta halvempaa, tukea taloutta ja nostaa osakkeiden, joukkovelkakirjojen ja muiden sijoitusten arvoa.

Kuitenkin vuoden 2024 lopussa Fed varoitti, ettei se ehkä laskisi korkoja niin paljon vuonna 2025 kuin aiemmin odotettiin, koska inflaatio saattaa pysyä itsepintaisesti korkeana. Keskuspankin tavoite on pitää vuosi-inflaatio kahdessa prosentissa, ja matalat korot voivat kiihdyttää inflaatiota entisestään. 

Jotkut sijoittajat veikkasivat jo ennen keskiviikon inflaatioraporttia, ettei Fed laskisi korkoja lainkaan vuonna 2025. 

Tammikuun inflaatiolukema ei myöskään ota huomioon viime aikoina ilmoitettuja Donald Trumpin suunnittelemia tulleja, joiden ekonomistit ennakoivat nostavan tuontihintoja entisestään.

Tammikuun huonojen inflaatiotietojen jälkeen sijoittajat arvioivat noin 30 prosentin todennäköisyyden sille, ettei Fed laskisi korkoja tänä vuonna lainkaan, kun vielä edellisenä päivänä todennäköisyys oli alle 20 prosenttia.

Odotettua korkeampi inflaatio vuoden 2025 alussa tekee entistä todennäköisemmäksi, että Fed pitää korot ennallaan lähitulevaisuudessa, mikä vahvistaa keskuspankin varovaista linjaa. 

”Olemme lähellä tavoitetta, mutta emme vielä perillä inflaation osalta. Haluamme pitää rahapolitiikan tiukkana toistaiseksi”, sanoi Fedin pääjohtaja Jerome Powell keskiviikkona esiintyessään Yhdysvaltain edustajainhuoneen lainsäätäjien edessä.

OP:n seniorimarkkinaekonomisti Jari Hännikäinen kommentoi tuoreita inflaatiolukuja viestipalvelu X:ssä.

”Uhhh! Yhdysvaltojen inflaatioluvut yllättivät yläkanttiin antaen oikeutusta Fedin tarkkailevaksi muuttuneelle kannalle ja koronlaskujen laittamiselle paussille. Fed haluaa saada jatkossa selvempiä signaaleja hintapaineiden hellittämisestä, jotta koronlaskuja voidaan jatkaa”, hän toteaa.

Hännikäisen mukaan ”inflaation momentum” on alkanut ikävästi mönkiä kohti korkeampia lukemia, toki volatiliteetti on ollut merkittävää ja väärät signaalit yleisiä.

”Inflaatioluvut toivat kylmän suihkun Fedin koronlaskuodotusten niskaan. Keskuspankki tulee jatkamaan tarkkailuasemissa ja vaaditaan useampi inflaatioraportti ennen kuin Fed harkitsee koronlaskuja…”, Hännikäinen toteaa.

Tilaa uutiskirjeemme

Kolmesti viikossa lähetettävä uutiskirje sisältää SalkunRakentaja-sivustolla julkaistut uusimmat artikkelit.
Lisää kommentti Lisää kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Edellinen artikkeli
Rahastoneuvoja Nordnet rahastot sijoittaminen

Nordnetin palvelussa on tehty luvattomia transaktioita suomalaisasiakkaan tililtä

Seuraava artikkeli
Lassila & Tikanoja jätehuolto höyrypuhdistus. Kuva: Lauri Rotko

Lassila & Tikanoja ylsi roimaan tulosyllätykseen