
Suomalainen elintarviketeknologiayhtiö Solar Foods julkisti tiistaina tehdasinvestointisuunnitelman, joka toteutuessaan olisi yhtiön arvion mukaan Euroopan suurin päästövähennyshanke.
Ilmoitus otettiin ilolla vastaan markkinoilla. Osake ampaisi yli 30 prosentin nousuun. Kuukaudessa Solar Foodsin osake on noussut jo 115 prosenttia.
Suunnitelma sisältää jo aiemmin julkistetun Factory 02 -tuotantolaitoksen suunnitelman, minkä lisäksi siihen kuuluu mahdollisuus rakentaa samaan sijaintiin myös kaksi tuotantolaitosta lisää, Factory 03 ja Factory 04.
Jos suunnitelma toteutuu, näissä tehtaissa tuotetulla Soleinilla olisi merkittäviä ympäristö- ja talousvaikutuksia.
Solar Foods tuottaa proteiinirikasta Solein-elintarvikeraaka-ainetta hyödyntämällä hiilidioksidia ja sähköä pääasiallisina raaka-aineina. Yhtiön demonstraatiolaitos Factory 01 on jo osoittanut tuotannon skaalautumiskyvyn.
Aiemmin Solar Foods tiedotti allekirjoittaneensa aiesopimuksen kahden kansainvälisen asiakkaan kanssa kaupallissuunnitelmasta yhteensä 6 000 tonnin Solein-vuosituotannolle.
Mikäli yhteistyö johtaa sitoviin sopimuksiin, 6 000 tonnin kokonaisvolyymisitoumus vastaisi noin 50 prosenttia Factory 02 -tuotantolaitoksen kokonaiskapasiteetista.

”Syvennämme nyt yhteistyötämme asiakkaidemme kanssa kehittämällä ja kaupallistamalla elintarvikkeita, juomia ja ravitsemuksellisia kuluttajatuotteita tähtäämällä tuotelanseerauksiin ensin Yhdysvalloissa. Asiakkaamme tiedottavat tuotteista, niiden lanseerauksista ja lanseerausaikatauluista aikanaan. Näillä sopimuksilla on myös merkittävä rooli teollisen mittakaavan tuotantolaitoksemme, Factory 02:n, lopullista investointipäätöstä valmisteltaessa”, Solar Foodsin toimitusjohtaja Pasi Vainikka kertoi 13. maaliskuuta.
Suunnitteilla kolme tehdasta Lappeenrantaan
Helmikuussa Solar Foods ilmoitti aloittaneensa vuosikapasiteetiltaan 12 800 tonnin Factory 02:n esisuunnittelun.
Tästä johtuen yhtiö tutkii nyt mahdollisuutta rakentaa samaan sijoituspaikkaan yhden asemasta kolme tuotantolaitosta, Factory 02:n, 03:n ja 04:n.
Yhtiö on arvioinut sopivia sijainteja ja löytänyt Lappeenrannasta vaatimukset täyttävän ja nopeasti toteutettavissa olevan sijainnin, johon yhtiö nyt laatii toteutussuunnitelmaa. Investointipäätös on tarkoitus tehdä vuoden 2026 aikana.
Kolme tehdasta toisi Lappeenrantaan suoraan ja välillisesti 900 uutta työpaikkaa. Kaikkien kolmen tehtaan toteuttaminen olisi lähes miljardin euron investointi, Vainikka kertoo.
We have announced a factory investment plan, which, if realised, would according to our estimation be the largest emission reduction project in Europe. The plan includes Factory 02, with an option to build two more factories on the same site. Read more: https://t.co/Zf3SKvBw4i pic.twitter.com/SCtl7BszXO
— Solar Foods (@Solar_Foods) March 18, 2025
Kolmen tehtaan täysi tuotantokapasiteetti olisi 50 000 tonnia Soleinia vuodessa. Tuotanto käyttäisi pääasiallisena raaka-aineena arviolta 120 000 tonnia hiilidioksidia vuodessa ja 270 megawattia sähköä.
Elinkaarianalyysin perusteella Soleinin ympäristövaikutus on noin yksi prosentti naudanlihan tuotannosta. Jos Solein korvaisi naudanlihan ruokajärjestelmässä, pystytään näiden kolmen tehtaan avulla vähentämään kasvihuonekaasupäästöjä korvaushyötynä noin 10 miljoonalla hiilidioksidiekvivalenttitonnilla vuodessa. Tämä vastaa noin 25 prosenttia Suomen vuosittaisista päästöistä vuonna 2023 ja on lähes samalla tasolla kuin Suomen tieliikenteen päästöt vuodessa.
Tuotantolaitokset Factory 02–04 vahvistaisivat Suomen johtavaa asemaa solumaataloudessa maailmanlaajuisesti.
Solar Foodsin mukaan soleinin tuotanto voi myös parantaa strategista ruokaturvaa, omavaraisuutta ja hintojen vakautta, koska se on riippumaton maankäytöstä, ilmastosta ja sääolosuhteista eikä siihen tarvita harvinaisia luonnonvaroja.
Toisin kuin monet muut suurivolyymiset teollisuudenalat, Solar Foodsin tuotanto voi hyötyä kotimaisista raaka-ainelähteistä, kuten puhtaasta energiasta, hiilidioksidista, vedestä ja osaavasta työvoimasta, mikä tekee tuotteen kotimaisuusasteesta korkean. Soleinin kotimaisen tuotannon osuuden arvioidaan olevan yli 80 prosenttia.
Myös taloudellinen arvo ja potentiaalinen vaikutus Suomen tavaravientiin olisivat merkittäviä. Näiden kolmen tehtaan vuosituotannon arvoksi arvioidaan 800 miljoonaa euroa sillä oletuksella, että Soleinin kilohinta olisi sama kuin heraproteiini-isolaatin. Tämä vastaa 50 prosenttia Suomen ruoka-, juoma- ja tupakkateollisuuden tavaraviennistä vuonna 2025.
”Tämä on yhtiön arvion mukaan tähän mennessä Euroopan suurin yksittäinen päästövähennyshanke. Suunnitelman taloudellinen arvo ja vaikutus Suomen vientiin ovat merkittäviä, sillä tehtaat loisivat Suomen talouteen kokonaan uuden sektorin sekä korkean teknologian toimialan”, Pasi Vainikka kertoo.
Mitä on solein?
Solein on monipuolinen proteiini, jota valmistetaan ilmasta. Tuotantoprosessissa luonnosta löytyvää mikrobia – yhtä miljardeista erilaisista mikrobeista – kasvatetaan fermentoimalla, hyödyntäen ilmaa ja sähköä.
Solein on runsasravinteinen ja monipuolinen raaka-aine, joka voi korvata kasvi- ja eläinproteiineja kaikenlaisissa ruoissa. Soleinilla voidaan myös täydentää erilaisten elintarvikkeiden ravintoprofiilia: se voi olla raudan, kuidun tai B-vitamiinien lähde, ja se voi tuoda ruokiin erilaisia teknofunktionaalisia ominaisuuksia.
Solar Foods on teknologiayhtiö, joka pyrkii kaupallistamaan eläinperäistä ravintoa korvaavia elintarvikeraaka-aineita sekä niiden tuottamiseen käytettävää patentoitua teknologia-alustaa, vetyfermentointia.
Yhtiö pyrkii tuottamaan globaaleille markkinoille uusia elintarvikeraaka-aineita käyttämällä sekä nykyisiä että uusia, kehitteillä olevia, mikrobikantoja.
Yhtiön liiketoimintamalli on kaksiosainen.
Ensimmäisessä vaiheessa Solar Foodsin tarkoituksena on investoida Soleinin tuotantokapasiteettiin ja toimittaa proteiiniraaka-ainetta elintarviketuotevalmistajille. Toisessa vaiheessa yhtiö aikoo lisensioida vetyfermentaatioteknologiaa ja tuotanto-organismeja raaka-aineita elintarviketeollisuudelle toimittaville asiakkaille.
Yhtiö vie tuotettaan tällä hetkellä Singaporeen ja Yhdysvaltoihin, mutta tavoitteena on saada myyntilupa Euroopan unionin alueelle vuonna 2026.