Forbes listasi maailman miljardöörit – mukana seitsemän suomalaista

Forbes on jälleen tuttuun tapaan listannut maailman rikkaimmat. Listaa hallitsevat yhdysvaltalaiset miljardöörit.
Elon Musk Elon Musk
Elon Musk

Amerikkalainen talousjulkaisu Forbes on julkaissut jälleen listansa maailman rikkaimmista henkilöistä . Listalle pääsyn edellytyksenä on yli miljardin dollarin omaisuus.

Forbes kertoo nettisivuillaan, että se on etsinyt miljardöörejä ympäri maailmaa vuodesta 1987 lähtien. Ensimmäisenä vuonna heitä löytyi vain 140. Kesti kaksi vuosikymmentä, ennen kuin heidän määränsä ylitti 1 000 henkilön rajapyykin. Vuonna 2017 listalla oli jo 2000 miljardööriä.

Nyt Forbes saavutti uuden virstanpylvään: tämän vuoden listalla on 3 028 yrittäjää, sijoittajaa ja perijää – 247 enemmän kuin vuotta aiemmin.


 
Saat jopa 20 ilmaista osaketta!
 
Avaa ja rahoita tilisi Freedom24-välittäjällä ja saat jopa 20 ilmaista osaketta, joiden arvo on jopa 800 dollaria kukin. Lue lisää artikkelistamme
 
Jokaiseen sijoitukseen liittyy riskejä.
 

Miljardöörejä ei ole ainoastaan enemmän kuin koskaan aiemmin, vaan he ovat myös rikkaampia kuin koskaan: heidän yhteenlaskettu nettovarallisuutensa on 16,1 biljoonaa dollaria, mikä on lähes kaksi biljoonaa enemmän kuin vuonna 2024.

Eniten miljardöörejä on Yhdysvalloissa, josta Forbes löysi ennätykselliset 902 miljardööriä, toisena tulee Kiina 516 miljardöörillä ja kolmantena Intia 205 miljardöörillä.

Teknojättien perustajat kärjessä

Listan kärjessä paistattelevat tutut nimet.

Teslan toimitusjohtaja Elon Musk on ylivoimaisesti maailman rikkain ihmnen tällä hetkellä yli 340 miljardin dollarin omaisuudellaan. Hänen omaisuutensa on kasvanut järisyttävällä vauhdilla, sillä vuonna 2020 se oli Forbesin mukaan alle 25 miljardia dollaria.

Musk syntyi vuonna 1971 Pretoriassa Etelä-Afrikassa. Hän muutti Kanadaan opiskelemaan ja siirtyi myöhemmin Yhdysvaltoihin, missä hän opiskeli Pennsylvanian yliopistossa taloustiedettä ja fysiikkaa. Musk lopetti opintonsa kesken ja siirtyi yrittäjäksi.

Muskin ensimmäinen suuri menestys oli PayPal, joka oli yksi ensimmäisistä suurista online-maksujärjestelmistä. Hän myi PayPalin eBaylle 1,5 miljardilla dollarilla vuonna 2002.

Musk liittyi Teslan hallitukseen vuonna 2004 ja tuli sen toimitusjohtajaksi vuonna 2008. Tesla on noussut maailman johtavaksi sähköautovalmistajaksi ja on myös kehittänyt kestävän energian ratkaisuja, kuten aurinkopaneeleita ja akkujärjestelmiä.

Musk on ollut mukana perustamassa seitsemää yritystä, joita ovat esimerkiksi raketteja tuottava SpaceX ja tekoäly-startup xAI. Hän omistaa noin 12 prosenttia Teslasta, mutta on Forbesin mukaan pantannut yli puolet osakkeistaan vakuudeksi henkilökohtaisille, jopa 3,5 miljardin dollarin lainoille.

Vuonna 2002 perustettu SpaceX on Forbesin mukaan arvoltaan 350 miljardia dollaria joulukuussa 2024 toteutuneen yksityisen osakekaupan perusteella. Musk omistaa yhtiöstä arviolta 42 prosenttia.

Musk osti Twitterin vuonna 2022 toteutetussa 44 miljardin dollarin kaupassa. Forbes arvioi, että sittemmin X:ksi nimetty sosiaalisen median yhtiö on elokuuhun 2024 mennessä menettänyt lähes 70 prosenttia arvostaan.

Musk omistaa lisäksi arviolta 54 prosenttia vuonna 2023 perustamastaan xAI-yrityksestä. Yksityiset sijoittajat arvioivat yrityksen arvoksi noin 50 miljardia dollaria marraskuussa 2024.

Mark Zuckerberg on listan toisena 216 miljardin dollarin omaisuudellaan. Hän perusti Facebookin vuonna 2004 vain 19-vuotiaana, tarkoituksenaan auttaa opiskelijoita yhdistämään nimiä luokkatovereidensa kuviin.

Zuckerberg vei Facebookin pörssiin vuonna 2012, ja hän omistaa nykyisin noin 13 prosenttia yhtiön osakkeista. Facebook muutti nimensä Metaksi vuonna 2021 siirtääkseen yhtiön painopistettä kohti metaversumia.

Kolmantena listalla on Jeff Bezos 215 miljardin dollarin omaisuudellaan. Hän perusti verkkokauppajätti Amazonin vuonna 1994 Seattlessa sijaitsevassa autotallissaan. Hän luopui toimitusjohtajan tehtävästä vuonna 2021 siirtyäkseen hallituksen puheenjohtajaksi.

Bezos omistaa hieman alle 10 prosenttia yhtiöstä. Hän omistaa myös The Washington Post -sanomalehden sekä raketteja kehittävän Blue Origin -yhtiön.

Herlinin suku Forbesin listalla

Suomalaisia ei listan kärkisijoilta löydy.

Rikkain suomalainen on pörssiyhtiö Koneen suuromistaja Antti Herlin. Forbesin listan sijalla 979 olevan Herlinin omaisuus on 3,7 miljardia dollaria. Listalta löytyvät myös Herlinien suvun IlkkaIlona ja Heikki.

Toiseksi varakkain suomalainen on St1-konsernin pääomistaja Mika Anttonen, jonka omaisuuden arvo on 2,2 miljardia dollaria. Yhtiö keskittyy polttoaineiden markkinointiin, öljynjalostukseen sekä uusiutuvan energian ratkaisuihin, kuten biopolttoaineisiin ja teolliseen tuulivoimaan. St1 toimii Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Isossa-Britanniassa. ​

Kolmantena on Planmecan perustaja ja toimitusjohtaja Heikki Kyöstilä, jonka omaisuuden arvo on 2,1 miljardia dollaria. Planmeca Oy on suomalainen terveysteknologian yritys, joka on erikoistunut hammashoito- ja kuvantamislaitteiden suunnitteluun ja valmistukseen. Yritys perustettiin vuonna 1971 Helsingissä, ja se on kasvanut autotallista maailmanlaajuiseksi toimijaksi, jonka tuotteita viedään yli 120 maahan. 

Lisäksi Forbesin listalta löytyy Wihuri-konsernin pääomistaja Antti Aarnio-Wihuri 1,4 miljardin dollarin omaisuudellaan.

Wihuri on suomalainen kansainvälinen monialakonserni, jonka alakonserneihin kuuluvat Wihuri Oy ja Wihuri Packaging Oy. Wihurin toiminta kattaa neljä päätoimialaa: päivittäistavaratukkukauppa (Metro-tukku), tekninen kauppa, liikelentopalvelut (Wihuri Aviation) sekä pakkausteollisuus.

Tilaa uutiskirjeemme

Kolmesti viikossa lähetettävä uutiskirje sisältää SalkunRakentaja-sivustolla julkaistut uusimmat artikkelit.
Katso kommentit (1) Katso kommentit (1)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Edellinen artikkeli
Bill Ackman sijoittaja hedge-rahasto pörssi miljardööri

Aktivistisijoittaja Bill Ackman varoittaa tullien vakavista seurauksista

Seuraava artikkeli
kultaharkot jalometalli kulta

Kullan vetovoima säilyy, vaikka hinta notkahtaa – keskuspankit ja riskit tukena