SEB:n tuore talousennuste korostaa, että globaalin talouden näkymät ovat heikentyneet erityisesti Yhdysvaltojen uuden hallinnon aggressiivisen kauppapolitiikan vuoksi. Kauppasodat, tullit ja lisääntynyt epävarmuus jarruttavat kasvua, vaikeuttavat investointipäätöksiä ja heikentävät kansainvälistä luottamusta.
Yhdysvaltojen ja Kiinan talouskasvu hidastuu, mutta Eurooppa, erityisesti Saksa, pärjää suhteellisesti paremmin finanssipoliittisten elvytystoimien ansiosta.
”Yhdysvallat ja Kiina ovat selvästi talous- ja turvallisuuspoliittisella törmäyskurssilla. EU:n, joka on alue, jonka uskomme sekä Yhdysvaltojen että Kiinan haluavan puolelleen, on navigoitava näiden jättiläisten välissä. Oikeanlaisella politiikalla EU voi olla suhteellinen voittaja”, kertoo SEB:n talousennusteiden johtaja Daniel Bergvall.
Maailman bruttokansantuotteen kasvu jää kuitenkin alle kolmeen prosenttiin vuosina 2025–2026, mikä on historiallisen matala taso.
Yhdysvaltojen tullit nostavat hetkellisesti inflaatiota siellä, mutta hidastavat kasvua. Euroopassa tullien vaikutus on päinvastainen: inflaatiopaineet hellittävät ja keskuspankki saa lisää liikkumavaraa laskea korkoja talouden tukemiseksi.
Fedin ja EKP:n odotetaan molempien laskevan ohjauskorkojaan vuosina 2025–2026, SEB ennustaa.
SEB:n arvion mukaan Suomi jää kasvussa jälkeen muista Pohjoismaista.
Suomen talouden elpyminen on hidasta: kotimainen kysyntä, vienti ja rakentaminen ovat heikkoja, eikä julkinen sektori kykene tukemaan kasvua. Bruttokansantuotteen odotetaan kasvavan vain hieman yli prosentin vuonna 2025 ja alle kaksi prosenttia vuonna 2026.
Pankin mukaan nopeampi kasvu edellyttäisi kuluttajaluottamuksen ja ulkoisen kysynnän selkeää paranemista.
Vuoden 2024 puolivälissä teollisuudessa nähtiin elpymistä, mutta se jäi lyhytaikaiseksi. Vienti kasvaa ennusteen mukaan 2,5 prosenttia vuonna 2025 ja 3,0 prosenttia vuonna 2026, mutta kuluttajien kysyntä ja vähittäismyynti toipuvat vain hitaasti.
Suomen tilanne poikkeaa muista Pohjoismaista, joissa kasvu on selvästi vahvempaa – esimerkiksi Ruotsissa BKT:n kasvu kiihtyy yli 2,5 prosenttiin vuonna 2025.
SEB:n mukaan Suomen talous on erityisen altis ulkoisille häiriöille ja reagoi niihin viiveellä. Myös kotitalouksien säästeliäisyys ja epävarmuus hidastavat toipumista.