Indikaattorit

Euroopan ongelmat eivät hellitä – ostopäällikköindeksi laskee edelleen

Vaikka euroalueen osakemarkkinoilla on jo nähty myönteistä kehitystä, eivät reaalitalouden ennakoivat suhdanneindikaattorit osoita mitään käännettä parempaan. Vastikään julkisettu euroalueen ostopäälliköiden indeksi puhuu karua kieltään alueen odotuksista.

Euroalueen 17 maassa laadittu tuotanto- ja palvelualan yrityksille tehty suhdannekysely, euroalueen ostopäälliköiden indeksi PMI laski alhaisimmalle tasolleen 40 kuukauteen. LIsäksi indeksin romahdus oli nopeinta kolmeen vuoteen. Markit-yhtiön keräämä PMI laski 45,8 pisteeseen lokakuussa. Syyskuussa indeksin arvo oli 46,1. Lokakuun arvo olisi siis selvästi alle kriittisen 50 pisteen, mikä on rajana kasvun ja taantumisen välillä.

Indeksin mukaan sekä euroalueen tuotanto että uudet tilaukset ovat laskussa.

Huolestuttavinta on, että euroalueen kasvuveturin Saksan tuotannon aktiviteetti osoittaa hiipumisen merkkejä. Saksan PMI laski lokakuussa 48,1 pisteeseen, kun syyskuussa Saksan PMI oli ollut 49,2 pistettä.

Markit -yhtiön pääekonomistin Chris Williamsonin mukaan euroalueen talouskehitys on kääntymässä jälleen laskuun neljännellä vuosineljänneksellä. Vaikka alueen bruttokansantuotteen lasku olisi loivaa kolmannella neljänneksellä, tulee se olemaan jyrkempää vuoden viimeisellä neljänneksellä. Williamson varoittaa myös, että vaikka EKP:n elvytystoimet ovat tervehdyttäneet finanssitaloutta, eivät reaalitalouden puolella näkymät eivät ole parantuneet. Näkymät seuraavalle 12 kuukaudelle ovat synkimmät sitten vuoden 2009, jolloin Lehman-Brothers -kriisi oli täydessä vauhdissa.

 

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2020 Salkkumedia Oy

Ylös