Yritysuutiset

Nokian suuri mahdollisuus – China Mobile subventoi Lumia 920 -puhelinten myyntiä

Vastikään julkistettu Nokian ja kiinalaisoperaattori China Mobilen yhteistyö Lumia 920T -puhelimen myynnissä voi olla valtava mahdollisuus Nokialle. Uusimpien tietojen mukaan China Mobile tulee subventoimaan Lumia 920T:n jälleenmyyntihintaa merkittävästi.

Nokia ja teleoperaattori China Mobile julkistivat 5.12. Lumia 920T -älypuhelimen, joka on Kiinan 3G-verkkoon eli td-scdma -verkkoon räätälöity versio Nokian windows 8 -puhelimesta. China Mobile on maailman suurin matkapuhelinoperaattori.

Uutinen otettiin vastaan kuitenkin varauksellisesti. Amerikkalaisen Seeking Alpha -sijoitussivuston mukaan esimerkiksi Bank of Amerikan analyytikot ilmoittivat, että Nokian ja China Mobilen yhteistyö ei vakuuta, koska Nokia menettää markkinaosuuksiaan Kiinassa. USA:ssa matkapuhelinten jälleenmyyjät tyypillisesti subventoivat matkapuhelimia siten, että kuluttajien ei tarvitse heti maksaa täyttä hintaa puhelimesta. Puhelin maksetaan osissa, osamaksulla sopimuskauden aikana.

Kiinassa vastaavanlainen matkapuhelinten hinnoittelumalli on harvinaista. Yleensä käyttäjät joutuvat maksamaan heti täyden hinnan puhelimesta. Jacob Steinberg huomauttaa Seeking Alpha -lehden artikkelissaan, että koska Kiinassa keskimääräiset kuukausiansiot ovat vain noin 200 dollaria (noin 153 euroa), on kalliiden älypuhelinten myynti ilman osamaksumahdollisuutta haastavaa.

Nokia Lumia 920T:n jälleemyyntihinta Kiinassa on 740 dollaria, eli keskiverto kiinalainen joutuisi käyttämään lähes neljän kuukauden palkkansa puhelimen hankintaan.

Mutta China Mobile saattaa subventoida Nokian Lumia 920T -puhelimia. Daily Finance julkisti vastikään yksityiskohtia Nokian ja China Mobilen välisestä sopimuksesta. Sen mukaan China Mobile aikoo subventoida Lumia 920T:n 740 dollarin kustannuksia niille asiakkaille, jotka allekirjoittavat kaksivuotisen liittymäsopimuksen. Daily Financen mukaan subventoitu hankintahinta Lumia 920T-puhelimelle olisi vain 1 yuan.

Mikäli Daily Financen tieto pitää paikkansa, on sillä valtava vaikutus Lumia 920T -puhelinten myyntiin Kiinan markkinoilla. China Mobile on maailman suurin matkapuhelinoperaattori yli 700 miljoonalla tilaajallaan, ja Kiinan matkapuhelinmarkkinat ovat nopeasti kasvussa. Seeking Alphan mukaan China Mobile ei subventoi suurimpaa osaa matkapuhelimista, vaan valikoi tarkkaan subventoitavat puhelimet. Siksi on selvää, että subventoidut puhelimet myyvät huomattavasti paremmin Kiinan markkinoilla kuin subvention ulkopuolelle jäävät.

Nokian kannalta China Mobilen subventio tarkoittaisi, että yhtiö voisi lakaista Kiinan markkinoiden ongelmat maton alle. Nokia on jatkuvasti menettänyt myyntiä Kiinan markkinoilla. Esimerkiksi vuoden 2012 kolmannella kvartaalilla Nokian myyntitulot Kiinassa romahtivat peräti 78 prosenttia verrattuna vuoden 2011 kolmannen neljänneksen myyntiin.

2 kommenttia

2 kommenttia

  1. Tane

    25.12.2012 at 14:59

    Ei paha. Tosin Nordea on jo jarruttelemassa…

    ”Nokian osakkeen arvo on yli kaksinkertaistunut sen jälkeen, kun pankki nosti suosituksensa toisella neljänneksellä. Pankki ennakoi nousun jatkuvan vuonna 2013, mutta näkee kuitenkin heikompaa kehitystä tulevan vuodenvaihteen jälkeen”

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös