Markkinakommentit

Windows-puhelimet valloittavat Suomen

Suomen matkapuhelinmarkkinat ovat murroksessa. Puhelinten käyttöjärjestelmien markkinaosuudet ovat menossa uusiksi, kun windows-puhelimet lisäävät vauhdilla suosiotaan.

Kierrokset windows-puhelimien, ja erityisesti Nokian uuden windows 8 -puhelimen, Lumia 920:n ympärillä ovat korkealla. Viime viikkoina on kuumeisesti keskusteltu siitä, onko Lumia 920:n loppuunmyynnit syytä valtavasta kysynnästä vai liian alhaisesta tarjonnasta.

Taloussanomat raportoi 5.12.  amerikkalaisen Seeking Alpha -sivuston arviosta, jonka mukaan Lumia-puhelinten loppuunmyynnit johtuisivat Nokian tarkoituksellinen strategiasta. Seeking Alphan mukaan Nokia olisi järjestänyt tarkoituksella Lumia 920:n ympärille ylimääräistä mediajulkisuutta jättämällä puhelimen varastotarjonnan vajaaksi.

Investointipankki Societe Generale arvioi 7.12. julkaistussa raportissaan puolestaan, että Matkapuhelinyhtiö Nokian uusien Lumia-älypuhelinten kysyntä on aiempaa arvioitua kovempaa. Pankin mukaan Lumia-älypuhelinten kysyntä voi nousta 6 miljoonaan kappaleeseen loka-joulukuussa. Aiemmin Societe Generale ennusti, että uusia Lumioita myytäisiin noin 4 miljoonaa kappaletta loppuvuonna.

Suomessa windows-puhelinten suosio on selvästi kasvussa. Tämä näkyy internet-selainte käyttäjämääriä mittaavan StatCounterin tilastoista. Alla olevassa kuvaajassa on esitetty matkapuhelinkäyttöjärjestelmien verkkoliikenteen osuuksien kehitys viimeisimmän vuoden aikana. Kyse ei siis ole puhelinten kysynnästä vaan järjestelmien käytöstä verkossa.

Trendi on selvä: windows kasvattaa suosiotaan Nokia-puhelinten vanhan käyttöjärjestelmän, symbianin kustannuksella. IPhonen IOS on menettänyt jonkin verran asemiaan, ja muun muassa Samsungin puhelimissa käytettävä Android-järjestelmä on jo ohittanut IOS:in.

Joka tapauksessa näyttää vahvasti siltä että Suomen matkapuhelinmarkkinat tulevat olemaan jatkossa vahvasti kolmen käyttöjärjestelmän hallitsemia; IOS;in, Androidin ja Windowsin. Vaikka verkkoliikenne ei kerro suoraan itse puhelinten kysynnästä, antaa se viitteitä itse laitteiden suosiosta.

Matkapuhelinliittymät

Kommentoi
Ylös
>