Raaka-aineet

Maakaasu on mahdollisuus raaka-ainesijoittajalle

Maakaasun hinta on ollut pitkään laskussa ja sen hintakehitys on erkaantunut öljyn hintakehityksestä. Maakaasun hinnan nousulle pitemmällä aikavälillä on kuitenkin perusteita. Maakaasuun on mahdollista sijoittaa esimerkiksi pörssinoteerattujen indeksiosuusrahastojen eli ETF:n kautta.

Maakaasu energialähteenä

Maakaasu on tehokas energialähde. Energiateollisuus ry:n mukaan sen siirtohäviöt ovat pienet ja sitä voidaan käyttää erittäin korkealla hyötysuhteella, johtuen säädön helppoudesta, täydellisestä palamisesta, puhtaista savukaasuista sekä lämmön talteenottomahdollisuuksista. Maakaasun energia pystytään hyödyntämään tuotannossa lähes kokonaan.

Maakaasu on myös ympäristöystävällinen fossiilinen polttoaine, sillä sen poltosta ei aiheudu lainkaan rikkidioksidipäästöjä.

Energiateollisuus ry:n mukaan maailman nykyiset kaasuesiintymät keskittyvät pääasiassa entisen Neuvostoliiton alueelle ja Lähi-itään. Venäjä, jonka alueella on 33 % maailman todetuista kaasuvaroista, on ylivoimaisesti suurin yksittäinen kaasumaa.

Euroopassa maakaasun osuuden koko energian kulutuksesta odotetaan nousevan lähes 30 prosenttia.

Maakaasun hintakehitys

Maakaasun ja öljyn hintakehitys on yllättävällä tavalla erkaantunut toisistaan, kuten alla olevasta kuvaajasta näkyy. Vuoden 2008 jälkeen öljy on kallistunut reippaasti samalla kun maakaasun hinta on jatkanut laskuaan. Öljyn tuotanto on noussut vain maltillisesti kysynnän nousun mukana. Sen sijaan maakaasun tarjonta on noussut valtavasti, paljon nopeammin kuin kysyntä.

Ekonomisti Bill Conelly arvioi Forbes-lehden artikkelissaan, että öljyn ja maakaasun hintaero tulee säilymään lähitulevaisuudessa. Rajoitteet öljyn tarjonnassa pitävät yllä korkeaa ölhyn hintaa.

Pitemmällä aikavälillä tilanne voi olla Conellyn mukaan toinen. Maakaasun hinta saattaa nousta seuraavista syistä:

 • Yritykset jotka käyttävät nyt bensaa tai dieseliä, saattavat tulevaisuudessa harkita myös siirtymistä maakaasuun. Tekniset ratkaisut tähän muutokseen ovat kehittymässä.
 • Alhainen maakaasun hinta edesauttaa niiden toimialojen (esim. kemianteollisuus) kasvua jotka käyttävät paljon maakaasua
 • USA:n liittovaltio etsii keinoja muuttaa hiilivoimalaitoksia maakaasulaitoksiksi

Henry Hub Natural Gas Spot Price Chart

Miten maakaasuun voi sijoittaa?

Maakaasuun on mahdollista sijoittaa esimerkiksi indeksiosuusrahastojen eli ETF:n kautta. Maakaasu-ETF:ä on kahdenlaisia: futuuri-ETF:t eli synteettiset ETF:t ja fyysiset ETF:t. Synteettisissä ETF:ssä sijoittaja ei omista maakaasun tuotantoon keskittyvien yritysten osakkeita, vaan kyseisen tyyppinen ETF pyrkii futuurisopimuksilla seuraamaan maakaasun hintaindeksiä. Fyysiset ETF:t puolestaan sijoittavat suoraan sellaisten yritysten osakkeisiin jotka hyötyvät maakaasun tuotannosta ja etsinnästä.

Ohessa joitakin maakaasu-ETF:ä.

Synteettisiä maakaasu-ETF:ä:
 • United States Natural Gas Fund (UNG)
 • iPath Dow Jones-UBS Natural Gas ETN (GAZ)
 • ProShares Ultra DJ-UBS Natural Gas Fund (BOIL)
 • ProShares UltraShort DJ-UBS Natural Gas Fund (KOLD)
 • VelocityShares 3x Long Natural Gas ETNs (UGAZ)
Fyysisiä maakaasu-ETF:ä
 • First Trust ISE-Revere Natural Gas Index Fund (FCG)
 • Direxion Daily Natural Gas Related Bull 3x ETF (GASL)
 • Direxion Daily Natural Gas Related Bear 3x ETF (GASX)

Tarkemmat selitykset rahastojen sisältöön löytyy tästä Yahoo-Financen sivulta:

http://finance.yahoo.com/news/comprehensive-guide-natural-gas-etfs-155852002.html

 

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös