Yritysuutiset

Fortumin tulos ennakoitua parempi, tehostamisohjelmassa kovat tavoitteet

Fortum ilmoitti odotettua paremmasta tuloksesta vuoden 2012 viimeisellä kvartaalilla. Vesivarastoista riippuvat sähköhinnat ja tehostamisohjelman onnistuminen ovat lähiajan tuloskehityksen kannalta oleellisia tekijöitä.

Osakekohtaista tulosta yhtiö teki 0,68 euroa viime vuoden 0,47 euroon verrattuna. Tulos oli konsensusennustetta parempi – Reutersin mukaan ennuste oli 0,40 euroa. Vertailukelpoinen liikevoitto oli yhteensä 587 miljoonaa euroa, kasvua edellisvuoden vastaavaan ajankohtaan oli 16 prosenttia.

Koko vuoden vertailukelpoinen liikevoitto jäi kuitenkin edellisvuotta alhaisemmaksi.

Toimitusjohtaja Tapio Kuula arvioi, että Euroopan- ja maailmanlaajuinen taloustilanne − sekä epävarmuus sen kestosta − rasittivat Fortumia. Myös historiallisen suuret vesivarastot aiheuttivat lisäpainetta pohjoismaisiin sähkönhintoihin, jotka olivat selvästi alemmalla tasolla vuonna 2012 kuin 2011.

Tehostamisohjelma

Fortum käynnisti syksyllä 2012 tehostamisohjelman varmistaakseen yhtiön taloudellisten tavoitteiden saavuttamisen myös jatkossa.

Fortumin tavoitteena on vahvistaa yhtiön kassavirtaa yli miljardilla eurolla vuosina 2013–2014. Tämä toteutetaan vähentämällä käyttöomaisuusinvestointeja, myymällä ydinliiketoimintaan kuulumatonta omaisuutta, vähentämällä toiminnan kiinteitä kuluja ja vapauttamalla käyttöpääomaa.

Mikäli Fortum onnistuu tehostamisohjelmassa, olisi tällä merkittävä vaikutus yhtiön kannattavuuteen. Fortumin liiketoiminnan rahavirta koko vuodelta 2012 oli vajaat 1,4 miljardia euroa. Jos oletetaan, että miljardin euron tehostamisohjelma jakaantuu tasaisesti kahdelle vuodelle, nostaisi tehostamisohjelma Fortumin tulorahoitusta yli 35 prosenttia.

Näkymät

Fortum arvioi, että yleinen talouden epävarmuus vaikuttaa raaka-aineiden ja CO2-päästöoikeuksien hintoihin. Lisäksi runsas vesitilanne Pohjoismaissa saattaa ylläpitää sähkön tukkuhinnan laskupainetta Pohjoismaissa lyhyellä aikavälillä.

Venäjän liiketoiminnan osalta avaintekijöitä ovat kaukolämpömarkkinoiden sääntelyyn liittyvä kehitys sekä sähkön tukku- ja kapasiteettimarkkinoiden kehitys.

Tammikuussa 2013 Fortum päätti käynnistää sähkönsiirtoliiketoiminnan tulevaisuuden vaihtoehtojen selvittämisen. Tavoitteena Fortumilla on kasvaa vähäpäästöisessä sähköntuotannossa, energiatehokkaassa sähkön ja lämmön yhteistuotannossa sekä myynnissä.

Kommentoi

No Comment.

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2021 Salkkumedia Oy

Ylös