Markkinakommentit

Nordea: euroalueen rahoitusmarkkinat rauhoittuneet

Nordean mukaan euroalueella on viime kuukausina nähty selkeä rahoitusmarkkinoiden rauhoittuminen. Reaalitalouden mittarit osoittavat kuitenkin, että euroalueen kriisi ei ole vielä ohi.

Useat tekijät viittaavat rahoitusmarkkinoiden rauhoittumiseen euroalueella. Nordea toteaa markkinakommenteissaan, että rauhoittuneiden rahoitusmarkkinoiden ansiosta valtionlainahuutokaupat ovat sujuneet hyvin, vaikeuksissa tarponeen pankkisektorin varainhankinta on helpottunut ja rahoituksen hinta laskenut.

Rahoitusmarkkinoiden rauhoittuminen koskee myös eteläisen Euroopan kriisimaita, tosin rajoitetummin, Nordea toteaa.

Espanjan ja Italian valtionlainakorot ovat viime kesästä lähtien olleet selvässä laskusuunnassa. Nordean mukaan Espanja ja Italia ovat pitkästä aikaa pystyneet hankkimaan markkinoilta myös pitkäaikaista, yli viiden vuoden pituista rahoitusta.

Myös ulkomaiset sijoittajat ovat palanneet Espanjan ja Italian lainamarkkinoille. Nordean mukaan ulkomaalaisten sijoittajien osuus viimeaikaisissa lainojen merkinnöissä on ollut selvästi yli 50 prosenttia.

–  Ulkomaalaisten sijoittajien paluu on hyvä uutinen, sillä varsinkin Espanjan kohdalla velkakriisin kärjistyminen johti ulkomaalaisten sijoittajien joukkopakoon niin velkapapereista kuin osakkeista, mikä nosti korkoja ja laski pörssikursseja, Nordea toteaa markkinakatsauksessaan.

Rahoitusmarkkinoiden rauhoittumisen taustalla Nordean mukaan on alhainen korkotaso vakaammissa maissa. Kun korkotaso vakaissa maissa on painunut hyvin alhaalle, hakevat sijoittajat korkeampaa tuottoa heikomman luottokelpoisuuden maista.

Myös Euroopan keskuspankin toimilla on merkityksensä. EKP:n vakuuttelut euroalueen koossapitämiseksi on rauhoittanut sijoittajien mieliä.

Mutta rahoitusmarkkinoiden rauhoittuminen ei ole sama asia kuin eurokriisin selättäminen. Onnistuneet lainahuutokaupat, kriisimaiden lainojen kysynnän kasvu ja korkoeron kaventuminen kriisimaiden ja vakaiden maiden välillä ovat kaikki osoituksia luottamuksen palautumisesta.

Mutta rahoitusmarkkinat eivät ole sama asia kuin reaalitalous.

Ikävä tosiasia on että euroalueen ydinongelmat, heikko talouskasvu, työttömyyden kasvu ja valtioiden velkataakka, ovat vielä ratkaisematta. Nordea toteaa markkinakatsauksessaan, että esimerkiksi Espanjalla on täysi työ saada budjettivajeensa supistumaan euroryhmän asettamalle 4,5 prosentin tasolle.

Kommentoi
Ylös
>