Indikaattorit

Teollisuuden liikevaihto laski, tilaukset kasvussa

Teollisuuden liikevaihto oli Tilastokeskuksen mukaan elo-lokakuussa 0,7 prosenttia pienempi kuin vastaavalla ajanjaksolla vuotta aiemmin. Teollisuuden saamien tilausten arvo oli kuitenkin edelleen nousussa.

Kotimaan myynti supistui 1,5 prosenttia ja vientiliikevaihto 0,1 prosenttia vuodentakaisesta.

Liikevaihto supistui lähes kaikilla alatoimialoilla edellisvuoden vastaavasta ajanjaksosta. Nopeinta pudotus oli sähkö ja elektroniikkateollisuudessa (–13,2 %), tekstiili-, vaatetus- ja nahkateollisuudessa (–6,6 %) sekä metsäteollisuudessa (–4,2 %). Suotuisinta kehitys oli kemianteollisuudessa (9,2 %) ja elintarviketeollisuudessa (3,1 %).

Elektroniikkateollisuuden kurjuus on jatkunut jo pitkään. Toimialan liikevaihto romahti vuonna 2009, ja pitemmälläkin aikavälillä trendi on ollut laskeva. Sähkö- ja elektroniikkateollisuuden liikevaihto on jo laskenut alhaisemmalle tasolle kuin mitä se oli vuonna 2000.

Tilaukset kasvussa

Tulevaisuutta ennakoivien uusien tilauksien arvo on kuitenkin nousussa. Tilastokeskuksen tilastojen mukaan teollisuuden uusien tilausten arvo oli vuoden 2012 marraskuussa 2,2 prosenttia suurempi kuin vuotta aikaisemmin. Tammi-marraskuussa tilaukset vähenivät 6,2 prosenttia vuoden takaisesta.

Teollisuuden uusien tilauksien muutos edellisestä vuodesta

Teollisuuden uusien tilauksien muutos edellisestä vuodesta (alkuperäinen sarja), % (TOL 2008)

Tarkastelluista päätoimialoista tilaukset kasvoivat kemianteollisuudessa 8,7 prosenttia ja paperin sekä paperi- ja kartonkituotteiden valmistuksen toimialalla 6,7 prosenttia. Metalliteollisuudessa tilaukset pysyivät viimevuotisella tasolla ja tekstiiliteollisuudessa tilaukset vähenivät 13,2 prosenttia vuoden takaiseen marraskuuhun verrattuna.

Tilausten voimakkaat heilahtelut ovat kuukausitasolla tyypillisiä. 

Lähteet:

Teollisuuden liikevaihtokuvaaja 2012, lokakuu, Tilastokeskus

Teollisuuden uudet tilaukset 2012, marraskuu Tilastokeskus

 

Kommentoi
Ylös
>