Asunnot ja kiinteistöt

Sijoitusasunnon ostopalvelu – uudenlainen tapa hankkia sijoitusasunto

Vääränlainen tai liian kalliilla hankittu sijoitusasunto tuhoaa asuntosijoittajan tuotot jo heti alkumetreillä. Asuntojen ostopalvelu on kiinteistöammattilaisten uusi palvelu asuntosijoittajalle, jossa ammattilainen pyrkii löytämään sijoittajalle optimaalisen sijoitusasunnon.

Asuntosijoittamista pidetään usein riskittömämpänä sijoittamisen muotona kuin esimerkiksi osakesijoittamista. Tämä on kuitenkin näköharha. Vaikka yksittäisen osakkeen volatiliteetti, eli kurssin vaihtelu on suurempaa kuin asuntosijoituksen arvon vaihtelu, on asuntosijoitus kuitenkin sijoitusten hajautuksen kannalta haastava sijoituskohde. Asuntosijoitus edustaa yksittäisenä sijoituskohteena useimmiten suurta osaa sijoittajan koko sijoitussalkun arvosta. Tämä tekee asuntosijoituksesta riskialttiin sijoituksen. Eikä hyvän vuokralaisenkaan valinta onnistu aina.

Kriittinen sijoitusasunnon hankintavaihe

Asuntosijoittamisessa useat mahdollisiset sudenkuopat saattavat tuhota sijoituksen tuoton. Asuntosijoittajan kriittisin vaihe on heti uuden asuntokohteen hankintavaiheessa. Oikeanlaisen asuntosijoituksen valinta on tulevien tuottojen kannalta ylivoimaisesti kriittisin tekijä. Vääränlainen asunto, huono vuokralainen tai liian kallis sijoitusasunnon hankintahinta tuhoavat tulevien vuosien tuotot tehokkaasti – ja mikä pahinta, rahat ovat kiinni suhteellisen epälikvidissä sijoituskohteessa.

Mutta oikein valittu sijoitusasunto tarjoaa vakaata tuottoa ja toimii erinomaisena sijoitussalkun tehokkaan hajautuksen välineenä.

Juuri näistä syistä johtuen asunnon etsinnän ja hankinnan optimointi tarjoaa asuntoammattilaisille mahdollisuuden tarjota uudenlaista lisäarvopalvelua asuntosijoittajille.

Mikä on sijoitusasunnon ostopalvelu?

Asuntojen ostopalvelun idea on yksinkertainen. Sijoitusasuntoa etsivä sijoittaja ulkoistaa sijoitusasunnon etsinnän asuntojen ostopalvelua tarjoavalle yritykselle. Ostopalvelun tarjoava yritys kartoittaa asuntosijoittajan toivomusten mukaiset sijoituskohteet ottaen huomioon mm. alueen asuntomarkkinoiden tilanteen, kohteiden toimivuuden vuokrakohteena ja talonyhtiön tulevat remonttitarpeet.

Palvelun tarjoaja vastaa sijoitusasunnon hankintaan liittyvistä käytännön töistä, kuten sijoitusasunnon ja vuokralaisen etsinnästä. Asiakkaan tehtäväksi jää vain lopullisen päätöksen tekeminen palvelun tarjoajan ehdottaman asunnon ostamisesta.

Ostopalvelun tarjoaja valitsee potentiaaliset ostokohteet tiukalla seulalla. Esimerkiksi Oulussa ja Jyväskylässä asuntojen ostopalvelua tarjoava Vuokria Online hyväksyy sijoituskohteiksi vain alle yhden prosentin markkinoilla tarjolla olevista asunnoista. Yhtiön toimitusjohtaja Jussi Kaikkonen tähdentää, että Vuokria Onlinen tuotto-odotukset perustuvat aina realistiseen vuokrapyyntiin, joka asunnosta on saatavissa. Kaikkosen mukaan odotettavissa oleva vuokratuotto on asunnon iästä ja sijainnista riippuen noin 5,5 – 8 %.

Asuntojen ostopalvelu on varsin uusi palvelu asuntomarkkinoilla, ja siksi palvelun tarjoajia on Suomessa vain muutamia.

Lisäarvoa asuntosijoittajalle?

Paitsi että palvelu tekee asunnon hankinnan helpommaksi, täytyy ostopalvelun myös pystyä tarjoamaan asuntosijoittajalle sellaista tietotaitoa mitä asuntosijoittajalla ei itsellään ole. Avainasemassa on tällöin paikallistuntemus.

– Ostopalvelu toimii ainoastaan Oulussa ja Jyväskylässä, koska paikallistuntemus on äärimmäisen tärkeää. Meillä on tekijät paikanpäällä molemmissa kaupungeissa ja myös yrityksen omistajat omistavat itse asuntoja molemmista kaupungeista, Kaikkonen perustelee.

Mikäli ostopalvelun tarjoaja tuntee paikalliset asuntomarkkinat ja niiden erityispiirteet paremmin kuin itse sijoittaja, saattaa palvelusta olla muutakin hyötyä kuin asunnon hankinnan helppous. Asuntosijoittajan on siis luonnollisesti punnittava, onko ostopalvelun kautta mahdollista hankkia niin paljon tuottavampi asuntosijoitus, että se kompensoi palvelun hinnan.

Palvelun hinnoissa on jonkin verran vaihtelua. Hinnat vaihtelevat muutamasta tonnista noin 5000 euroon. Esimerkiksi Vuokria Online tarjoaa palvelua 2200 euron hintaan.

Lähde ja lisätietoja ostopalvelusta:

Vuokria Online – sijoitusasuntojen ostopalvelu ja analysointi

 

 

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös