Asunnot ja kiinteistöt

Varainsiirtoveron siirtyminen saattaa kiihdyttää alkuvuoden asuntokauppaa

Varainsiirtoveron nousun siirtymisellä saattaa olla positiivinen vaikutus alkuvuoden asuntokauppaan. Näin uskoo SKV Kiinteistövälityksen toimitusjohtaja Mikko Parikka.

Asuntokauppaa koskevan varainsiirtoveron piti nousta alun perin vuoden vaihteessa. Ennen joulua tehdyn päätöksen mukaan varainsiirtovero nousee 1,6 prosentista kahteen prosenttiin kuitenkin vasta maaliskuun alusta.

Varainsiirtoveron nousun siirtyminen on saattanut saada asuntokauppojen tekijät liikkeelle hyvissä ajoin ennen veromuutosta. ”Varainsiirtoveron muutos näkyy varmasti asuntokaupassa positiivisena piikkinä nyt alkuvuodesta”, SKV Kiinteistövälityksen toimitusjohtaja Mikko Parikka sanoo.

Veron merkitys ei rajoitu vain prosenttiosuuden kasvuun, vaan se tulee koskemaan jatkossa myös asuntojen lainaosuuksia. Eikä muutoksen vaikutus ole mitenkään merkityksetön. Muutos tuntuu erityisesti suuria lainaosuuksia sisältävissä uusissa asunnoissa.

”Jos ollaan ostamassa noin 500 000 euron asuntoa, jossa on puolet eli 250 000 euroa yhtiölainaa, niin alkuvuodesta varainsiirtovero on 4000 euroa, mutta maaliskuun alusta sitten 10 000 euroa”, Parikka laskeskelee.

Vuodesta 2013 Parikka odottaa yleisesti ottaen melko samanlaista kuin viime vuodesta. ”Varmasti varainsiirtovero ja mahdollinen lainakatto puhututtavat ihmisiä tämän vuoden aikana. Näissäkin asioissa ammattilaiset eli kiinteistövälittäjät toimivat hyvänä apuna, kuten tietysti myös monissa muissa asuntokauppaan liittyvissä asioissa”, hän muistuttaa.

Kommentoi
Ylös
>