Kumppaniblogit

Vierasblogi: Sijoitusasunnot – unohdettu markkina

Tämä on ensimmäinen blogimerkintäni sarjassa, joka tulee käsittelemään asuntosijoittamista suomalaisen yksityissijoittajan näkökulmasta.

Blogin tarkoituksena on käsitellä sitä, miten asuntosijoittamista voisi harjoittaa mahdollisimman tuottoisasti ja riskit halliten. Blogisarjassa tulee olemaan myös paljon konkreettisia käytännön esimerkkejä, joiden avulla asuntosijoittamisen salat aukeavat hyvin myös alaan vihkiytymättömille. Alustavasti tulen kirjoittamaan uusia blogimerkintöjä noin kerran kuukaudessa, joten pysykää linjoilla!

Asuntosijoittaminen ei ole koskaan ollut Suomessa niin seksikäs ala kuin esimerkiksi osakesijoittaminen, ja mielestäni kuitenkin ihan suotta. Asuntosijoittaminen on itse asiassa äärimmäisen mielenkiintoinen ja monipuolinen sijoitusmuoto, joka sopii hyvin erilaisiin sijoitusstrategioihin. Siksi aloitan blogisarjani lyhyellä yleiskatsauksella siihen, missä määrin asuntosijoittamista harjoitetaan Suomessa, ja miten sijoittaja pystyisi sen hyödyntämään.

Asunto- ja kiinteistöomaisuuteen sitoutuu maailmanlaajuisesti valtava määrä pääomia, eikä Suomi tee tässä poikkeusta. Suomessa pelkästään vuokrauskäytössä olevien asuinhuoneistojen markkina-arvo on noin 88 miljardia euroa1. Vertailun vuoksi todettakoon, että esimerkiksi Nokian markkina-arvo on tällä hetkellä (21.1.2013) 12,5 miljardia euroa. Pelkästään Suomen vuokra-asuntokannan arvolla voitaisiin siis ostaa tämän kansainvälisen jättiyhtiön koko osakekanta seitsemään kertaan. Helsingin pörssin suurimman yhtiön Nordean markkina-arvo on tänään 30 miljardia euroa, joten vuokra-asunnot pesevät koossa kevyesti myös Nordean.

Tilanne näyttää samansuuntaiselta, kun katsotaan tilannetta yksityisten talouksien näkökulmasta: Vuoden 2009 lopussa keskivertokotitalous omisti kakkos- ja vapaa-ajan asuntoja 38.530 eurolla2, kun keskimääräinen arvopaperiomistus oli samaan aikaan 17.940 euroa2. Muuhun kuin omaan asuntoon liittyvä asunto-omaisuus ylitti näin ollen arvopaperiomistukset jopa yli kaksinkertaisesti.

Näitä faktoja vasten on helppo todeta, että asunnot ja asuntosijoittaminen liittyvät monen suomalaisen arkeen enemmän kuin ehkä yleisesti ottaen tulee ajatelleeksi. Siksi on hieman nurinkurista, että asuntosijoittaminen saa mediassa huomattavasti vähemmän palstatilaa kuin esimerkiksi Nokian kaltaiset pörssiyhtiöt. Osasyynä tälle on varmasti se, että pörssiyhtiöiden tilanne kytkeytyy suomalaiseen yhteiskuntaan usealla eri tasolla, vaikuttaen sijoittajien lisäksi myös esimerkiksi yhtiöiden työntekijöihin. Ei pidä kuitenkaan unohtaa sitä tosiasiaa, että myös asuntomarkkinat vaikuttavat muihinkin suomalaisiin kuin asuntoja omistaviin sijoittajiin. Esimerkiksi asuntojen hintojen ja vuokrien vaihtelu näkyy suoraan kotitalouksien maksukyvyssä ja vaikuttaa tätä kautta kaikkiin elämän osa-alueisiin.

Kotitalouksien omistusten perusteella asuntosijoittamiseen liittyvän uutisoinnin pitäisi olla kaksinkertaista pörssiosakkeisiin verrattuna. Näin ei kuitenkaan ole ja uutisoinnissa onkin mielestäni selkeä epäsuhta asuntosijoittamisen saamaa vähäistä huomiota koskien. Yhteiskunnallisesti katsoen on huono asia, että kansallisessa mittakaavassa näin valtava omaisuuserä on ikään kuin ”tuuliajolla” aiheeseen liittyvän tietämyksen vähyydestä johtuen. Tilanne on ikävä etenkin sen kasvavan joukon kannalta, joka tulee tulevaisuudessa tahtomattaan asuntosijoittajaksi esimerkiksi perintöjen kautta: Asiaa tuntematon ei todennäköisesti tiedä, mitä asunto-omaisuudellaan tekisi. Tietämyksen lisääminen olisi tärkeää, sillä se auttaisi suomalaisia kartuttamaan omaisuuttaan sen sijaan, että perinnöksi saadut asunnot myydään saman tien pois hintaan mihin hyvänsä. Tämä voisi tuoda helpotusta myös vuokra-asuntopulaan, joka vaivaa enenevissä määrin etenkin pääkaupunkiseutua.

Suuressa mittakaavassa laiva kääntyy kuitenkin hitaasti, joten tilanne tullee jatkumaan samanlaisena vielä hyvän tovin. Yksittäisen asuntosijoittajan on myös vaikea vaikuttaa asioihin, joten politikoinnin sijasta kannattaa pikemminkin keskittää voimavaransa nykyisen tilanteen hyödyntämiseen. Asiansa osaavien asuntosijoittajien kannalta nykyinen tilanne on itse asiassa erittäin hyvä, sillä mitä tehottomammat ovat markkinat, sitä helpompi on löytää ylituottoa. Asuntomarkkinoiden tehottomuuden ansiosta myös uusien asuntosijoittajien on helpompi tulla ”alalle” mukaan. Mitä vähemmän asuntosijoittaminen saa julkisuutta, sitä pienemmällä vaivalla myös uuden sijoittajan on mahdollista päästä keskimääräistä parempiin tuottoihin! Nykyisenkaltaisen tilanteen jatkuessa ero valistuneen ja kokemattoman asuntosijoittajan tuotoissa tulee varmasti pysymään suurena myös tulevaisuudessa.

Lähteet:

1)      1.1 Vakinaisesti asuttuja vuokra-asuntoja vuoden 2011 lopussa suomessa 777.000 kappaletta.

http://www.stat.fi/til/asas/2011/01/asas_2011_01_2012-10-24_tie_002_fi.html

1.2 Vuokra-asunnon keskimääräinen pinta-ala 53m2 http://www.stat.fi/til/asas/2011/01/asas_2011_01_2012-10-24_kat_001_fi.html

1.3 Vanhojen osakehuoneistojen keskimääräinen velaton neliöhinta 2136 euroa http://www.stat.fi/til/ashi/2012/11/ashi_2012_11_2012-12-28_tau_001_fi.html

-> 777.000 x 53 x 2136 euroa = 87,96 miljardia euroa

2) Tilastokeskus: Kotitalouksien varat, velat ja tulot vuonna 2009

http://tilastokeskus.fi/til/vtutk/2009/vtutk_2009_2011-12-21_kat_006_fi.html

Tietoa kirjoittajasta:

Jussi Kaikkonen on asuntosijoittajille palveluita kehittävän Vuokria Online –yhtiön (www.vuokria.com) hallituksen jäsen ja asuntosijoittaja. Hän keskittyy Salkunrakentajan vierasblogeissaan asuntosijoittamiseen suomalaisen yksityissijoittajan näkökulmasta

2 kommenttia
Avatar
Juuppo 9.2.2013
| |
Miksikö itse siirryin vuokramarkkinoilta pörssimarkkinoille? Noh, suurin syy olivat verot. Kun hallitus kaikessa viisaudessaan nosti lähdeveroa parilla prosentilla ei muuta syytä tarvinnut enää etsiä. On paljon helpompaa löytää hyvät osakkeet kuin hyvät ja tuottavat vuokrakohteet ja kun niistä vuokratuotoistakin menee veroa kolmannes ja osakkeiden osingoista vain n.viidennes niin luvut puhuvat puolestaan. En kiellä etteikö asuntojen vuokraaminen voisi olla tuottoisaa, mutta kun osakkeista saa pienemmällä työllä ansaittua enemmän niin jätän tämän bisneksen niille haluaville.

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2021 Salkkumedia Oy

Ylös