Osakeanalyysit

Ovatko Applen iPhonen kysyntänäkymät heikkenemässä?

Applen iPhone-älypuhelimen kysyntänäkymien ympärille on kohoamassa synkempiä pilviä. Useista kansainvälisistä lähteistä raportoitiin tietoja, joiden mukaan yhtiö olisi vähentänyt iPhonen komponenttien tilauksia merkittävästi. Analyytikot jaksavat kuitenkin uskoa yhtiöön, jonka arvostustaso on laskenut rajusti viime vuosien aikana.

Nikkei newswire -lehden mukaan komponenttitilauksia olisi karsittu peräti 50 prosenttia. Syyksi komponenttitilausten vähenemiselle epäiltiin iPhone-puhelinten odotettua heikompaa menekkiä viime vuoden viimeisellä kvartaalilla.

BTIG-yhtiön analyytikko Walter Piecyk lisäsi bensaa liekkeihin arvioimalla, että Apple saattaa tulla raportoimaan ensimmäisen kerran vuosikymmeneen osakekohtaisen tuloksen laskun vuoden 2012 viimeisellä vuosineljänneksellä. Syynä tuloslaskuun olisi tiukempi tuotantosykli ja heikkenevä tulosmarginaali. Piecykin mukaan tuotantosyklin alentaminen on johtanut toimitusketjun rajoituksiin.

Komponenttien kysyntä ei automaattisesti kerro iPhone-puhelinten kysyntäongelmista. Uutistoimisto Bloombergin mukaan taustalla saattaa olla myös Applen pyrkimys pienentää varastoja. Komponenttikysynnän vähentymisen taustalla voi olla myös alihankkijoiden tehostunut iPhone-puhelinten kokoonpano, mikä olisi vähentänyt komponenttien varastointitarvetta.

JPMorganin Mark Moskowitz kirjoitti puolestaan sijoittajakatsauksessaan, että komponenttikysyntään liittyvä uutinen ei ole muuta kuin markkinakohinaa. Moskowitz toisti arvionsa, että Apple olisi myynyt 48 miljoonaa iPhonea viimeisellä vuosineljänneksellä, ennustetun liikevaihdon ollessa 45 miljoonaa dollaria.

Sijoittajien usko on kuitenkin selvästi hiipunut siitä mitä se oli muutama vuosi sitten. Applen osakkeen hinta on lähtenyt laskuun vuoden 2012 loppupuoliskolla. Puolen vuoden aikana yhtiön markkina-arvosta on häipynyt yli 17 prosenttia.

Vieläkin selkeämmin on romahtanut yhtiön arvostustaso. Viidessä vuodessa P/E-kertoimella mitattu arvostustaso on laskenut yli 30:stä noin 11:sta. Yhtiön tulosperusteinen arvostustaso ei ole siis enää kasvuyhtiön lukemissa.

AAPL PE Ratio TTM Chart

Ehkäpä osin alhaisesta arvostustasostakin johtuen analyytikot uskovat vahvasti Appleen. Financial Timesin tietokannan mukaan 56 analyytikosta peräti 26 antaa osta-suosituksen  ja 21 analyytikkoa antaa lisää-suosituksen Applen osakkeelle. Vain 2 analyytikkoa suosittaa yhtiön osakkeen myyntiä.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös