Makrotalous

Euroalueen talousluvut odotettua pahempia

Euroalueella ennakoivien suhdanneindeksien myönteisestä kehityksestä rohkaistuneet sijoittajat saivat kylmän suihkun niskaan kun euroalueen tuoreet talouden toteumaluvut osoittautuivat madonluvuiksi.

Euroalueen vuoden 2012 BKT-luvut osoittavat alueen talouskehityksen olevan heikommassa jamassa kuin mitä ekonomistit olivat odottaneet. Euro-alueen kolmen suurimman kansantalouden, eli Saksan, Ranskan ja Italian bkt laski enemmän kuin kertaakaan lähes neljään vuoteen.

Eurostatin mukaan koko euroalueen bruttokansantuote supistui vuoden 2012 viimeisellä neljänneksellä 0,6 prosenttia edellisestä vuosineljänneksestä. Vuoden 2011 viimeiseen neljännekseen verrattuna BKT supistui 0,9 prosenttia.

Kreikan tilanne pahenee yhä

Karmeimmat makrotalouden luvut saatiin jälleen Kreikasta. Maan bruttokansantuote supistui vuoden 2012 viimeisellä neljänneksellä peräti 6 prosenttia edellisvuoden vastaavalta ajanjaksolta, Eurostatin tilastot osoittavat.

Marraskuun työttömyysaste Kreikassa oli jo uskomattomalta kuulostava 27 prosenttia, kun kaikkiaan reilut 1,35 miljoonaa kreikkalaista oli työttömänä. Eikä tässä vielä kaikki; lisäksi yli 3 miljoonaa henkilöä oli pois työmarkkinoilta eli siis he eivät olleet töissä, eivätkä ilmoittautuneet työnhakijoiksi.

Nuorisotyöttömyys kohosi vuodessa reilut 11 prosenttiyksikköä 61,7 prosenttiin.

Kreikan työttömyysasteen hurjasta kasvusta kertoo, että vielä vuosi sitten marraskuussa työttömiä oli ”vain” 20,8 prosenttia.

Kasvuennusteita sorvataan alaspäin

Euroalueen tilannetta pahentaa kuluvana vuonna myös vahvistunut euron ulkoinen arvo.

Euroopan keskuspankki joutuikin ilmoittamaan, että se alentaa talouskasvun ja inflaation ennusteita vuosille 2013 ja 2014. Tälle vuodelle EPK ennustaa Euroalueelle nollakasvua ja vuodelle 2014 vähäistä 1,1 prosentin kasvua.

Inflaatioennustetta laskettiin 1,8 prosenttiin molemmille vuosille 2013 ja 2014.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös