Yritysuutiset

Talvivaara hakee lisää pääomia markkinoilta

Kaivosyhtiö Talvivaara ilmoitti järjestävänsä 260 miljoonan euron merkintäetuoikeusannin. Annissa lasketaan liikkeelle enintään 26 miljardia osaketta. Järjestelyllä yhtiö pyrkii ratkaisemaan tuotannollisista ongelmista syntyneet rahoitusvaikeudet.

Järjestelyllä yhtiö pyrkii varmistamaan maksuvalmiuden tuotannon jatkuvalle ylösajolle kohti täyttä kapasiteettia. Lisäksi järjestelyllä yhtiö pyrkii tervehdyttämään rahoitusrakenteensa sellaiseksi että se pystyy hoitamaan lyhytaikaisen ja keskipitkän aikavälin lainavelvoitteet.

Talvivaara ei ole saavuttanut tuotannollisia tavoitteitaan, mikä on johtanut rahoitusvaikeuksiin ja kassan hupenemiseen. Yhtiö on tullut siihen johtopäätökseen, että oman pääoman kerääminen on paras mahdollinen tapa varmistaa, että Talvivaaran maksuvalmius tuotannon jatkuvalle ylösajolle kohti täyttä kapasiteettia on riittävä.

”Vaikka Talvivaara on viime aikoina kohdannut useita merkittäviä haasteita, jotka heijastuvat Yhtiön tämän hetkiseen maksuvalmiuteen ja ehdotetun pääoman keräämisen tarpeellisuuteen, hallitus suhtautuu luottavaisesti Talvivaaran mahdollisuuksiin pitkällä aikavälillä merkittävien sulfidisten nikkelivarantojen, ylösajon jälkeisen kustannustehokkaan biokasaliuotusprosessin ja nikkeliteollisuuden pitkän aikavälin perustekijöiden ansiosta”, sanoo Talvivaaran hallituksen puheenjohtaja Tapani Järvinen tiedotteessa.

Talvivaara joutuu tähän järjestelyyn pakon sanelemana. Yhtiö kertoi nimittäin tiedoteessaan, että  ilman ehdotetusta merkintäetuoikeusannista saatavia lisävaroja yhtiö todennäköisesti menettää maksuvalmiutensa eikä kykene rahoittamaan suunniteltua toimintaansa tai maksamaan takaisin velkojaan.

Talvivaara on jo saanut annin merkintäsitoumukset sen kolmelta suurimmalta osakkeenomistajaltaan Pekka Perältä, Solidiumilta ja Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varmalta äänestää päätösten puolesta ylimääräisessä yhtiökokouksessa.

Sijoituspalvelutalo FIM pitää antia odotettuna. ”Talvivaaran tase on heikko. €260 miljoonalla velkaantuneisuus saadaan laskemaan reilusti alle sadan, mikä mahdollistaa yhtiön normaalin toiminnan. Merkintähinnan alarajan asettaminen yhteen senttiin merkitsee sitä, että vanhojen omistajien omistus tulee dilutoitumaan voimakkaasti”, FIM arvioi aamukatsauksessaan.

Normaalin toiminnan saavuttamisen hintana vanhoille osakkeenomistajille on siis osakkeiden dilutoituminen eli omistuksen laimentuminen.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös