Valuuttakurssit

Euron vahvistuminen vaarantaa eurooppalaisyhtiöiden tuloskehityksen

Vahvistuva euro on myrkkyä eurooppalaisille vientiyhtiöille. Eniten kehityksestä kärsivät juuri ne maat jotka pikaisesti tarvitsivat piristysruisketta vientiteollisuuden kasvusta – eli Etelä-Euroopan velkakriisimaat.

Eurokriisin keskellä on nimenomaan vienti ollut harvoja valopilkkuja. Wall Street Journalin verkkolehden mukaan euroalueen vienti on kasvanut merkittävästi. Esimerkiksi Espanjan bruttokansantuotteesta viennin osuus on noussut 35 prosenttiin, kun vielä vuonna 2009 viennin osuus oli vain 22 prosenttia. Saksan vienti on noussut vastaavana aikana 40 prosentista yli 50 prosenttiin.

Mutta viimeaikainen euron vahvistuminen suhteessa muihin päävaluuttoihin on iskemässä kiilaa viennin toipumiselle.

Euron valuuttakurssi on noussut 12 prosenttia suhteessa dollariin vuoden 2012 kesäkuusta lähtien. Suhteessa Japanin jeniin vahvistuminen on ollut vieläkin dramaattisempaa. Euron arvo suhteessa jeniin on nyt korkeimmillaan kolmeen vuoteen.

Vahvistuva valuuttakurssi vaikeuttaa vientiteollisuuden tuloksentekokykyä, koska vientiyritysten tuotteet tulevat euroalueen ulkopuolella kalliimmiksi. Tämä laskee tuotteiden kysyntää ja sitä kautta tulosta.

Euron vahvistuminen haittaa eniten juuri niitä euromaita joilla on ongelmia jo ennestään, eli Etelä-Euroopan velkakriisin kimpussa painiskelevia Italiaa, Espanjaa, Kreikkaa ja Portugalia.

Wall Street Journalin mukaan Etelä-Euroopan maat kärsivät vahvistuvasta eurosta koska niissä maissa jäykät työmarkkinat estävät kilpailukyvyn kasvattamisen palkkajoustoilla. Ranskan ja Italian palkkakulut ovat maailman korkeimpia. Lisäksi Etelä-Euroopan maiden yritykset maksavat lainakoroista huomattavasti enemmän kuin Keski- ja Pohjois-Euroopan maat.

Saksassa sen sijaan on työmarkkinajärjestöjen kanssa saatu aikaan sopimus, joka takaa saksalaisyrityksille mahdollisuuden joustoihin euron vahvistuessa. Lisäksi saksalaisyritykset vievät enemmän luksustuotteita kuin Etelä-Euroopan maat. Luksustuotteiden kysyntä riippuu vähemmän valuuttakurssikehityksestä kuin bulkkituotteiden kysyntä.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2020 Salkkumedia Oy

Ylös