Indikaattorit

Euroalueen kriisimaiden lainakorot taas nousussa

Eurokriisin pahimmassa vaiheessa kesällä 2012 euroalueen kriisimaiden, kuten Italian, Espanjan ja Kreikan valtionlainojen korot nousivat kestämättömälle tasolle. Kriisimaiden valtionvelkojen korot ovat jälleen nousussa.

Näistä kriisimaiden valtionlainoista onkin tullut yksi tärkeä eurokriisin kuumemittari. Velkaantuneiden euroalueen maiden 10 vuoden valtionlainan korkotaso – absoluuttisesti ja suhteessa Saksan valtiovelan korkoon – kertoo, mikä on sijoittajien luottamus kriisimaiden velanhoitokykyä kohtaan.

Italian 5 vuoden valtionvelan korko nousi eniten kuukauteen kun kyseisten velkapapereiden kysyntä laski alle 7 miljardin euroon 27.3. pidetyssä huutokaupassa, kertoo Bloomberg. Myös Espanjan ja Kreikan valtionlainojen korot olivat nousussa sijoittajien siirtäessä varojaan turvasatamiin pois reuna-alueiden maista.

Samalla Saksan 10 vuoden lainan korkotaso on laskenut alhaisimmalle tasolle kolmeen kuukauteen.

Keskiviikkona 27.3. Italian 10 vuoden lainan korkotaso oli 4,77 prosenttia. Espanjan ja Kreikan vastaavien lainojen korot olivat jo 5,05 ja 12,48 prosenttia. Saksan pitkän lainan korko oli laskenut 1,27 prosenttiin.

Asiantuntijoiden mukaan 10 vuoden valtionlainan kriittinen taso on 7 prosenttia, jonka jälkeen velanhoito saattaa muuttua hallitsemattomaksi.

Citigroupin korkostrategi Jamie Searle arvioi Bloombergille, että Italian huonosti sujunut lainahuutokauppa yhdessä kasvaneen poliittisen epävarmuuden kanssa ennakoi Italian valtionlainojen korkotason nousua edelleen.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös