Makrotalous

Amerikkalaislehti: Yhteisvaluutta euro ei toimi

Viimeaikaiset tapahtumat euroalueella ovat jälleen asettaneet kyseenalaiseksi koko yhteisvaluutta-alueen toimivuuden.

Kyproksen pankkikriisi on vain uusi naula arkkuun sille tielle jota euroalueella yritetään viedä läpi. Muut kriisimaat, Espanja, Italia, Portugali ja Irlanti ovat edelleen vakavissa taloudellisissa vaikeuksissa. Kyproksen lisäksi tähän kriisimaiden joukkoon on vaarassa tulla myös Slovenia, Malta ja Unkari.

Kriisiä on jatkunut jo neljättä vuotta, ja vaikka Euroopan keskuspankki sai pääjohtajansa puheilla painettua kriisimaiden valtionlainojen korot alas, ei velkaongelmaa ole saatu ratkaistua. Nobel-palkittu ekonomisti Paul Krugman osoitti, että euroalueen kriisi on jatkunut jo pitempään kuin suuri lama 30-luvulla.

Mikä tässä kaikessa mättää?

Amerikkalaislehti The Atlantic näkee ongelmien taustalla yhteisvaluutta euron. Lehti listaa neljä syytä, miksi euro on ”tuomiopäivän työkalu”, joka ajaa euroaluetta jatkuvasti vain ahtaammalle. Yhteisvaluutta luo The Atlanticin mukaan seuraavat ongelmat.

Erot kilpailukyvyissä euroalueen maiden välillä

Euroalue ei ole ekonomistien määrittelemä ”optimaalinen valuutta-alue”. Euroalueen eri maat ovat talouden rakenteiltaan niin paljon erilaisia kilpailukyvyltään, että ne tarvitsisivat erilaista rahapolitiikkaa. Yhteisvaluutta-alueella tämä ei ole mahdollista.

Jotta erot euroalueen maiden kilpailukyvyissä voisivat tasaantua, tulisi kriisimaiden palkkatason pysyä pitkään nykyisellä tasolla ja paremmin menestyneissä Pohjois- ja Keski-Euroopan maissa tulisi palkkojen nousta.

Liian tiukat säästöohjelmat

The Atlantic-lehden mukaan säästöohjelmat ovat olleet täydellisen epäonnistuneita. Ne ovat vain lisänneet Etelä-Euroopan maiden velkataakkaa, koska ne ovat heikentäneet enemmän kasvua kuin mitä ovat vähentäneet lainanhoitokuluja.

Kaiken lisäksi velkaongelma on leviämässä Etelä-Euroopasta Keski-Eurooppaan.

Liian vähän euroalueen sisäistä kauppaa

Vain puolet euroalueen kaupasta on sisämarkkinakauppaa, eli kauppaa euroalueen maiden välillä. Lisäksi euroalueen sisäinen kaupan kasvu on pysähtynyt muutamien viime vuosien aikana.

Euroalueen kehno talouspolitiikka, joka on ajanut yhä useamman maan taantumaan, heikentää euroalueen sisäisen kaupan kehitystä. Tämä puolestaan heikentää kriisimaiden tilannetta koska ne tarvitsisivat nimenomaan viennin vetoa euroalueelta.

Liian paljon yhteyksiä rahoitussektorilla

Yhden euroalueen kriisimaan ongelmat leviävät tehokkaasti toisen maan pankkisektorille. Pankit omistavat euromaiden valtionlainoja.  Esimerkiksi Kyproksen ongelmat syntyivät siitä, että maan pankit omistivat Kreikan valtionlainoja, joille tehtiin ”tukanleikkuu” vuonna 2011.

Financial Timesin mukaan erityisesti ranskalaisilla pankeilla on paljon Italian valtion velkapapereita omistuksissaan. Jos Italiassa joudutaan leikkaamaan valtionlainojen pääomia, saattaisi se aiheuttaa pankkikriisin Ranskassa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös