Asunnot ja kiinteistöt

Onko Suomessa asuntokupla?

Asuntojen hinnat jatkavat Tilastokeskuksen mukaan nousuaan. Omistusasuntojen hinnat suhteessa vuokra-asumiseen ovat yhä räikeästi yli pitkän aikavälin keskiarvon.

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan vanhojen kerros- ja rivitaloasuntojen hinnat nousivat helmikuussa koko maassa 1,4 prosenttia edelliseen kuukauteen verrattuna. Pääkaupunkiseudulla hinnat nousivat 1,2 prosenttia ja muualla Suomessa 1,7 prosenttia.

Viime vuoden helmikuusta hinnat nousivat koko maassa 2,7 prosenttia. Pääkaupunkiseudulla hinnat nousivat 4,3 prosenttia ja muualla Suomessa 1,4 prosenttia.

Ovatko asuntojen hinnat nousseet jo kestämättömälle tasolle?

Asuntojen mahdollista ali- tai ylihintaa arvioitaessa käytetään yleisesti kahta suhdelukua. Nämä mittarit ovat omistusasuntojen hintojen ja vuokrakulujen suhde sekä asuntojen ja keskimääräisten tulojen suhde.

Vuokra-asuntojen hinta on tavallaan omistusasumisen vaihtoehtoiskustannus. Jos omistusasuntojen hinnat nousevat suhteessa vuokra-asumiseen, tulee vuokra-asuminen suhteessa kannattavammaksi verrattuna omistusasumiseen. Tällaisessa tilanteessa myös asuntosijoittajien tuotot jäävät alhaisiksi koska vuokra-asuntotuotot suhteessa asuntoinvestointiin ei anna riittävää tuottoa asuntosijoittajalle.

Deutche Bankin heinäkuussa 2012 laskelmien mukaan Suomessa tulojen ja asuntojen hintojen suhde on noin 2 prosenttia pitkäaikaista keskiarvoa alempana. Tämän mittari ei siis näyttäisi viittaavan asuntokuplaan.

Mutta tilanne näyttää tyystin toiselta kun tarkastellaan asuntojen hintoja suhteessa vuokrakuluihin. Omistusasuminen on suhteessa vuokra-asumiseen Deutche Bankin heinäkuussa 2012 laatimien laskelmien mukaan suomessa 44 prosenttia korkeammalla kuin pitkän ajan keskiarvo.

Omistusasuntojen ja vuokra-asuntojen hintaeron palautuminen voi palautua pitkän aikavälin keskimääräiselle tasolle tietenkin vain joko omistusasuntojen hintojen laskulla tai vuokra-asumisen kallistumisena.

Tilastokeskuksen tuoreet tilastot osoittavat, että omistusasuntojen hinnat eivät ole laskeneet.

Eikä vuokra-asumisen hinnassakaan ole tapahtumassa oleellista muutosta. Tilastokeskuksen mukaan vuokra-asuntojen hinnat eivät ole nousseet niin rajusti, että omistusasuntojen ja vuokra-asuntojen hintaero olisi palautumassa pitkän aikavälin keskiarvoon. Vuoden 2012 aikana vuokra-asuntojen keskimääräiset neliövuokrat koko maassa ovat nousseet 3,7 prosenttia. Eli vuokrien nousu on vain hieman nopeampaa kuin omistusasuntojen hintojen nousu.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2020 Salkkumedia Oy

Ylös