Osakeanalyysit

Nokian osakkeen suositukset nousussa

Swedbank ja muutamat muut Nokiaa seuraavat analyysitalot suhtautuvat aiempaa myönteisemmin yhtiön osakkeen tuottonäkymiin. Kaikki Nokia-analyytikot eivät kuitenkaan usko yhtiön mahdollisuuksiin yhä tiukemmassa älypuhelinmarkkinoiden kilpailussa.

Swedbank on nostanut Nokian osakkeen suosituksen tasolle ”osta”. Pankin aiempi suositus oli ”pidä”. Tavoitehinnan 3 euroa osakkeelta Swedbank piti ennallaan. Nokian kurssi on liikkunut Helsingin pörssissä viimeisen kuukauden aikana 2,5 – 2,8 euron tasoilla.

Samaan johtopäätökseen Swedbankin kanssa on päätynyt myös Anvian Securities joka myös päivitti Nokia-suosituksensa tasolle ”osta”.

Nokian taseessa ja divisioonissa arvoa

Swedbank huomauttaa että pelkästään Nokian nettokassa on 1,1 euroa osakkeelta, eikä ole näköpiirissä, että nettokassa tulisi enää vähenemään. Lisäksi Nokian rahoitusriski on pankin mielestä alhainen.

Analyytikot ovat kiinnittäneet myös huomiota Nokian taseessa olevaan piiloarvoon. ABG Sundal Collier tarkasteli Nokian tasetta ja laski arvostuksen yhtiön eri divisioonille. NSN:n arvo on analyytikoiden mukaan noin 8,5 miljardia dollaria ja NAVTEQ:n arvo noin 4,5 miljoonaa dollaria. Nokian matkapuhelinyksikön arvoksi jää vain 1 miljardi dollaria.

Noilla divisioonien arvostuksilla yhtiön osakkeessa olisi ABG Sundal Collierin mukaan yli 100 prosentin nousuvara.

Myös myyntisuosituksia raportoitu

Mutta vastakkaisiakin Nokia-näkemyksiä on raportoitu viime aikoina. Amerikkalaisen The Street –talouslehden analyytikot uusivat ”myy”-suosituksen Nokian osakkeelle. Wells Fargo –yhtiö puolestaan laski Nokian tavoitehinnan 4 dollarista 3,5 dollariin, mikä on noin 2,7 euroa.

The Street –lehden analyysi perustuu puhtaasti toteutuneiden tilinpäätöstietojen analyysiin, ei tulevaisuuden näkymiin. Analyysin mukaan Nokialla on ongelmia useissa tunnusluvuissa, kuten oman pääoman tuoton kehityksessä, heikossa operatiivisessa kassavirrassa ja ylipäätänsä osakkeen historiallisessa tuottokehityksessä.

Ilman analyysiä Nokian tulevaisuuden näkymistä The Street-lehden analyysi jää kuitenkin vaillinaiseksi.

Mutta Nokian kasvunäkymätkin herättävät yhä myös epäilyjä.

Kasvunäkymistä antoi vastikään varsin pessimistisen kuvan saksalainen investointipankki Berenberg. Digitoday:n mukaan investointipankki toistaa markkinakommentissaan myyntisuosituksensa Nokian osakkeelle. Berenberg perustelee suositustaan sillä, että Nokia joutuu jatkossa kilpailemaan yhä verisemmin eteläkorealaisen Samsungin kanssa matkapuhelinten hintahaitarin alapäässä.

Lisäksi Berenberg suhtautuu pessimistisesti koko älypuhelinten markkinoiden tulevaisuuden näkymiin. Investointipankin mukaan älypuhelinmarkkinat ovat saavuttaneet jo lakipisteensä, eivätkä kasva enää entistä tahtia. Tämä johtaa yhä kovempaan kilpailuun halvemmissa puhelimissa, mikä heikentää kaikkien valmistajien katteita.

Nokian konsensussuositus on edelleen ”pidä”. Ostosuosituksen yhtiölle antaa nyt 5 analyytikkoa ja myyntisuosituksia antaa 7 analyytikkoa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös