Osakeanalyysit

Palmuöljyn laskeva hinta nostaa Neste Oilin tuloskuntoa

Neste Oilin biodieselin keskeisen raaka-aineen palmuöljyn hinta on laskenut selvästi vuoden aikana. Nordea arvioi hintakehityksen tekevän yhtiön NExtBTL-liiketoiminnasta konsensusennusteita kannattavampaa, minkä vuoksi pankki nostaa Neste Oilin suosituksen tasolle ”vahva osta”.

Palmuöljyn hintamuutoksilla on merkitystä Neste Oilin kannattavuuteen. Yhtiön oman arvion mukaan palmuöljyn maailmanmarkkinahinnan 100 dollarin lasku tarkoittaisi noin 15 miljoonan dollarin eli noin 11,5 miljoonan euron liikevoiton kasvua.

Palmuöljyn markkinahinta on laskenut viime aikoina selvästi, sillä vuoden aikana hinta on laskenut yli kolmasosan eli noin 390 dollaria per tonni. Näin suuri hinnan lasku vaikuttaisi siis Neste Oilin liikevoittoon positiivisesti vajaat 60 miljoonaa dollaria eli noin 45 miljoonaa euroa.

Palm oil - Monthly Price - Commodity Prices - Price Charts, Data, and News - IndexMundi

Vaikutus on siten merkittävä, sillä Neste Oilin vuoden 2012 liikevoitto oli 321 miljoonaa euroa.

Tilanne ei kuitenkaan liene ihan näin ruusuinen, sillä Neste Oilin mukaan viime vuoden neljännen vuosineljänneksen uusiutuvien polttoaineiden marginaalista oli suojattu n. 60 % kesän aikana, mikä rajoittaa yhtiön lyhyen aikavälin mahdollisuuksia hyötyä täysimääräisesti palmuöljyn hinnanlaskusta

CIMB Research –yhtiön mukaan palmuöljyn hinta saattaa laskea edelleen. Syynä on ennätyskorkea soijapapujen tuotanto Etelä-Amerikassa ja Yhdysvalloissa. Lisäksi palmuöljyn hintaa ovat laskeneet hiipuva kysyntä, lisääntyvä tuotanto sekä korkeat varastotasot.

Palmuöljyn suotuisa hintakehitys tekee Nordean käsityksen mukaan Neste Oilin NExBTL-liiketoiminnasta kannattavampaa kuin mitä tämänhetkisissä markkinoiden konsensusennusteissa odotetaan. ”Koko vuodelta 2013 biodiesel-liiketoiminnan ennustetaan markkinakonsensuksen mukaan tekevän 42 miljoonan euron liikevoiton, mutta Nordea Marketsin ennusteiden mukaan Neste Oililla on edellytyksiä tuplasti korkeampaan liiketulokseen NExBTL-yksikössään”, Nordea toteaa markkinakommenteissaan 2.4.

Nordea nosti Neste Oilin suosituksen aiemmasta ”osta”-tasosta ”vahva osta”-tasolle. Nordean tavoitehinta osakkeelle on edelleen 14 euroa. Osakkeen noteeraus on ollut viimeksi noin 11 euroa osakkeelta, joten nousuvaraa kurssissa olisi noin 27 prosenttia.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös