Markkinakommentit

Nämä syyt voivat ajaa osakekurssit laskuun

Maailmantaloudessa on kolme vakavaa poliittista ja taloudellista uhkatekijää, jotka saattavat pahimmassa tapauksessa romahduttaa osakekurssit. Näin arvioi amerikkalaisen varainhoitoyhtiön sijoitusjohtaja.

Yhdysvalloissa S&P-osakeindeksi on noussut jo kaikkien aikojen korkeimmalle tasolle. Parantuvat makrotalouden näkymät ja löysä rahapolitiikka on lisännyt sijoittajien luottamusta jenkkiosakkeiden kasvuun.

Varainhoitoyhtiö Greenwich Wealth Managementin sijoitusjohtaja Vahan Janjigian näkee taivaalla kuitenkin jo synkkiä pilviä. Janigian näkee Seeking Alpha –sijoitussivuston artikkelissaan kolme isoa riskitekijää, jotka saattavat pahimmassa tapauksessa kääntää osakekurssien nousurallin romahdukseksi.

Pohjois-Korea

Pohjois-Korean uhittelu ydinsodalla on nähty lähinnä maan nuoren johtajan keinoksi vakiinnuttaa valtaansa diktatuurissa.

Uhittelu on kuitenkin syytä ottaa vakavasti. Eteläkorealainen Yonhap-uutistoimisto kertoi esimerkiksi nimettömään uutislähteeseen vedoten, että Pohjois-Korea on siirtänyt kaksi keskimatkan Musudan-ohjusta maan itärannikolle ja asettanut ne liikuteltaville laukaisualustoille.

Eurooppa

Ensin kriisiytyi Kreikka, sen jälkeen Portugali, Espanja ja viimeisimpänä Kypros. Janjigianin mukaan mukaan Italiakin joutuu todennäköisesti turvautumaan euroryhmän tukipakettiin.

Kypros on bruttokansantuotteeltaan pikkutekijä, mutta Espanja ja Italia ovat jo niin suuria talouksia euroalueella, että niiden ongelmien kärjistyminen saattaisi johtaa yhteisvaluutta euron tuhoon, Janjigian huomauttaa.

Tuloskehitys

Osakekurssit seuraavat viime kädessä yritysten tuloskehitystä. Yhdysvalloissa kuluvan vuoden ensimmäisten osavuosikatsausten julkistukset alkavat pian, ensimmäisenä osavuosikatsauksen julkaisee Alcoa.

Janijigianin mukaan on jo merkkejä siitä että osavuosikatsaukset tulevat tuottamaan markkinoille pettymyksen. Vaikka toteutunut tuloskehitys ei poikkeaisikaan jo alentuneista tulosodotuksista, saattaa yhtiöiden lähitulevaisuuden ohjeistukset tuottaa pettymyksen.

Vaikka useat ekonomistit ovat ennustaneet jenkkitaloudelle vahvaa BKT:n kasvua ensimmäiselle kvartaalille, ovat useat ekonomistit laskeneet ennusteitaan loppuvuodelle.

Kommentoi
Ylös
>