Talouden trendit

Sijoitustuotteiden vertailu helpottuu

Kuluttajien on tulevaisuudessa entistä helpompi vertailla erilaisia sijoitustuotteita keskenään, kertoo Finanssialan Keskusliitto tiedotteessaan.

EU-parlamentissa neuvotellaan parhaillaan asetuksesta, joka yhtenäistäisi erilaisista sijoitustuotteista myyntitilanteessa annettavaa tietoa.

”Tavoitteena on, että kun kuluttaja marssii vaikka pankin tai vakuutusyhtiön tiskille ja tahtoo sijoittaa varojaan jollakin tavoin, hän saisi eteensä eri sijoitustuotteista samankaltaisen paperin eli avaintietolomakkeen, joita olisi helppo verrata rinnakkain. Avaintietolomakkeesta löytyisivät samat asiat samoilta paikoilta, oli kyse sitten rahastosta, johdannaisesta tai vaikkapa henkivakuutuksesta,” kertoo Finanssialan Keskusliiton johtava lakimies Mari Pekonen-Ranta.

Finanssialan Keskusliiton mukaan sijoitustuotteiden vertailua koskevan PRIPs-asetuksen lisäksi EU:ssa neuvotellaan samaan aikaan vakuutustuotteiden myyntiä koskevasta IMD2-direktiivistä. Direktiivin tarkoituksena on lisätä vakuutusasiakkaiden suojaa

Direktiivin myötä kaikkien vakuutuksia myyvien tahojen on tuotava asiakkaalle selkeästi ilmi, mitä tahoa he edustavat, Finansialan Keskusliitosta kerrotaan.

Vakuutuksia voi myydä vakuutusyhtiön oman myyntihenkilön lisäksi vakuutusyhtiön asiamies tai vakuutusmeklari. Euroopassa kuluttajille ovat tuttuja myös vakuutusmeklarit, jotka toimivat kilpailuttajina ja riippumattomina vakuutusten vertailijoina asiakkaan lukuun. Suomessa vakuutusmeklarit tarjoavat palveluitaan enemmän yritysasiakkaille, Finanssialan Keskusliitto toteaa.

”Asiakkaansuojan kannalta on olennaista tietää, millainen sidonnaisuus vakuutuksia myyvällä asiamiehellä tai meklarilla on vakuutusyhtiöihin. Suomessa on jo voimassa laki, joka kieltää vakuutusmeklareita ottamasta palkkioita muilta kuin asiakkailtaan. Näin vältetään se, että meklarit tarjoaisivat asiakkaalle tämän edun vastaisesti sellaisia vakuutuksia, joista meklarit hyötyisivät itse eniten,” Pekonen-Ranta sanoo.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös