Markkinakommentit

Soneran toimitusjohtaja: Suurinvestoinnit muuttavat netin käytön hinnoittelua

Onko halpa nettisurffailu pian historiaa? Näin voi käydä, sillä mobiilidatan käytön lisääntyminen vaatii tulevaisuudessa suurinvestointeja, varoittaa Soneran toimitusjohtaja Robert Andersson. Tämä luo paineita netin käytön hinnoittelumallin muutokselle.

Mobiilidatan käyttö on Suomessa kovassa kasvussa. Soneran toimitusjohtaja Robert Andersson viittaa tieto- ja viestintäalan järjestön Ficomin blogissaan Viestintäviraston tuoreeseen tilastoon, jonka mukaan jopa 52 prosentilla suomalaisesta aktiiviväestöstä on älypuhelin.  Tietoliikennekonserni Ericssonin mukaan mobiilidatan määrä verkoissa kaksinkertaistui yhdessä vuodessa 2011 – 2012, Andersson lisää.

Suurinvestointeja tietoliikenneverkkoihin

Kasvun taustalla on sosiaalisen median suosion kasvu – ja sitä kautta myös erilaisten sovellusten lisääntyminen.

Dataliikenteen kasvu edellyttää kuitenkin jatkossakin suuria investointeja. Anderssonin mukaan operaattorit investoivat tietoliikenneverkkoihin Suomessa yhteensä yli 500 miljoonaa euroa viime vuonna.

Myös lainsäätäjä luo paineita investoinneille, sillä pohdinnassa on yleispalveluvelvoitteen laajentamista ja valokuitusaatavuuden lisäämistä kattamaan koko Suomen alueen. Tämä lisäisi operaattorien lisäinvestointien määrää merkittävästi, Andersson arvioi.

”Sonera on arvioinut, että valokuituverkon vetäminen kaikkiin suomalaisiin kotitalouksiin maksaisi yhtiölle jopa noin 9 miljardia euroa. Vertailukohtana voisi mainita Soneran liikevaihdon, joka oli viime vuonna noin 1,5 mrd. euroa”, Andersson lisää.

Netin käytön hinnoittelumalli muuttuu

Miten operaattorit rahoittavat tulevat suurinvestoinnit? Loppupelissä maksajina ovat kuluttajat. Hintojen nostaminen ei Anderssonin mukaan ole mahdollista, sillä kuluttajat ovat jo tottuneet edullisiin tietoliikennemaksuihin, joissa kiinteällä kuukausimaksulla saa rajattoman netin käyttöoikeuden.

Tarvitaan siis uusi hinnoittelumalli – ja se saattaa löytyä rapakon takaa.

Anderssonin mukaan 70 prosenttia Amerikan markkinoista hallussaan pitävät Verizon ja At&T ovat jo siirtyneet uudenlaisiin hinnoittelumalleihin, joissa datasta maksetaan asiakkaalla käytössä olevien laitteiden lukumäärän ja niiden kesken jaettavan datan määrän mukaan. Puhelut ja tekstiviestit voivat olla Amerikan mallissa kokonaan ilmaisia.

”Näiden mallien toimivuutta seurataan kaikkialla Euroopassa tällä hetkellä ja uskon, että uudet hinnoittelumallit ovat mietinnässä myös täällä Suomessa”, Andersson sanoo

Tässä haasteessa on puntaroitavaa teleoperaattoreihin varojaan laittaneille sijoittajillekin. Kuinka esimerkiksi TeliaSonera ja Elisa pystyvät jatkossa ylläpitämään korkeaa sijoitetun ja oman pääoman tuottoa jos tulevia suurinvestointeja ei saada katettua netin käytön korkeammilla hinnoilla?

Kommentoi
Ylös
>