Osakeanalyysit

Onko tässä todellinen käänneyhtiö?

Lääkekehitysyhtiö Biotien päätuotteet ovat olleet pitkään tuotekehitysvaiheessa ja siksi yhtiön toiminta on ollut tappiollista. Mutta ei ole enää. Yhtiö sai kehittämästään Parkinson-lääkkeestä etappimaksuja, jotka käänsivät yhtiön toiminnan kannattavaksi. Biotie on osavuosikatsauksessaan kuitenkin varovainen tulevaisuuden näkymistään.

Biotie kehittää lääkkeitä rappeuttaviin hermosairauksiin ja psykiatrisiin häiriöihin.

Biotien liikevaihto kuluvan vuoden ensimmäisellä vuosineljänneksellä oli 15,3 miljoonaa euroa. Eli yhtiö teki pelkästään ensimmäisellä kvartaalilla enemmän liikevaihtoa kuin yhtenäkään aiempana kokonaisena vuotena.

Liikevaihto koostui UCB:n maksaman kertaluonteisen etappimaksun tuloutuksesta liikevaihtoon. Katsauskauden tulos oli 10,0 miljoonaa euroa (-7,5), pääosin johtuen samaisesta etappimaksun tuloutuksesta liikevaihtoon. Myös tuloksen suhteen käänne on selvä (ks. kuvaaja alla).

Online Graphing

UCB Pharma S.A. (UCB) lisensoi maailmanlaajuiset yksinoikeudet Biotien parkinsonin lääkkeeseen, totsadenanttiin. Tähän liittyen UCB maksoi Biotielle 20 miljoonan dollarin kertaluonteisen etappimaksun.

Biotien tulevaisuuden kannalta toinen merkittävä saavutus oli yhtiön kumppanin H. Lundbeck A/S:n saama myyntilupa Euroopan komissiolta Selincrotuotteelle (nalmefeeni) käytettäväksi alkoholin kulutuksen vähentämiseen aikuisikäisillä alkoholiriippuvaisilla potilailla. Myyntilupa kattaa kaikki 27 EU:n jäsenvaltiota.

”Ensimmäistä vuosineljännestämme leimasi kahden tärkeänkehitysvaiheen saavuttaminen: EU-alueen myyntilupa Selincrolle, ensimmäiselle ja ainoalle alkoholin juomisen vähentämiseen hyväksytylle lääkkeelle, sekä partnerimme UCB Pharman sitoutuminen Parkinsonin taudin hoitoon kehitettävän totsadenantin, selektiivisen adenosiini 2a –reseptorisalpaajan, jatkokehitystyöhön Faasi 3 ohjelmassa”, Biotien toimitusjohtaja Timo Veromaa kertoo yhtiön osavuosikatsauksessa.

Biotie on kuitenkin varovainen liikevaihdon kasvunäkymien suhteen. ”Koska tulevien etappimaksujen suuruutta ja ajoitusta ei voida ennustaa, ensimmäisen neljänneksen tulosta ei tule pitää luotettavana indikaattorina tulevien neljänneksien tulokselle”, Biotie kertoo välitilinpäätöstiedotteessaan.

Kaikesta huolimatta Biotien liikevaihdossa ja tuloskehityksessä on nyt tapahtunut selvä käänne. Tulevien etappimaksujen epävarmuudesta johtuen on kuitenkin vielä epäselvää, kuinka pysyvästä käänteestä nyt on kyse.

Riskiä sietävälle sijoittajalle Biotie on kuitenkin tällä hetkellä mielenkiintoinen pelinappula, varsinkin kun yhtiön kurssi on laskenut vuoden aikana yli 20 prosenttia.

Kommentoi
Ylös
>