Makrotalous

Tekesin konsultti: Kiina tulee menettämään kilpailuetuaan

Useat tekijät rapauttavat maailman kilpailukykyisimmän maan kilpailuetua lähivuosina, arvioi Tekesin innovaatiokonsultti.

Shanghaissa Tekesin innovaatiokonsulttina toimiva Sari Arho Havrén kirjoittaa Uuden Suomen blogissaan, että Kiina on edelleen maailman kilpailukykyisin maa vastikään julkaistun Global Manufacturing Competitiveness Indexin mukaan.

Kiina tulee säilyttämään asemansa ainakin seuraavat viisi vuotta, mutta vähitellen maa alkaa menettää kilpailuetuaan, ja sellaiset Kaakkois-Aasian maat kuten Thaimaa ja erityisesti Vietnam ovat ajamassa Kiinan etumatkaa kiinni, Havrén arvioi.

Miksi Kiina sitten on menettämässä kilpailuetuaan? Havren löytää taustalta useita syitä, etupäässä työvoimaan liittyen.

Ensinnäkin, vaikka Kiinan valtavat työvoimaresurssit ovat yksi Kiinan merkittävistä eduista, tulee maan työikäisen väestön määrä putoamaan jyrkästi lähivuosina.

Toiseksi, työvoimakustannukset ovat nopeasti nousemassa. ”Taustalla vaikuttaa monia ja pitkäketjuisia syitä urbanisoitumisesta sosiaalisiin muutoksiin. Vietnamissa keskiansio on 752 Yuania kun se Kiinassa Guangzhoussa on 1850 Yuania. Näillä luvuilla Kiina ei pysty kilpailemaan enää low-end tuotteissa”, Havrén kirjoittaa blogissaan.

Työvoiman kilpailukykyä Kiinassa heikentävät Havren mukaan myös työn tuottavuuden heikentyminen. Työn tuottavuus ei ole noussut yhtä nopeasti kuin palkat. Tosin ero länsimaihin on edelleen varsin selvä; Kiinalaisen työntekijän tuottavuusindeksin arvo on 14 200 dollaria, kun esimerkiksi Saksassa vastaava arvo on 43 000 dollaria.

Työvoiman saatavuusongelmat puolestaan eivät enää koske vain korkeasti koulutettua väestöä vaan myös matalapalkkaisiin töihin on yhä vaikeampaa saada työvoimaa.

Työvoimaan liittyvien syiden lisäksi Kiinan kilpailukykyä heikentää kallis valuuttakurssi. Yanin kallistumiseen on Havren mukaan edelleen paineita.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös