Makrotalous

Kiina-huolet kasvavat

Kiinan osakemarkkinat karhumarkkinatKiinan keskuspankki on osoittanut huolensa maan pankkien ongelmaluotoista. Keskuspankki patistelee pankkeja hillitsemään riskiluottojen myöntämistä ja vahvistamaan taseitaan.

”Yksityisten pankkien on seurattava tarkoin likviditeettitilannetta markkinoilla, ja niiden on vahvistettava likviditeettiin vaikuttavien tekijöiden analyyseja ja ennusteita”, keskuspankki kertoi tiedotteessaan.

Keskuspankin ilmoitus otettiin markkinoilla vastaan hermostuneesti. Jo ennestään oli tiedossa maailman toiseksi suurimman talouden velkaantumisen raju kasvu ja varjopankkijärjestelmän huono kontrolli.

Lisäksi pankkien välisen luototuksen yli yön korko on noussut ennätyskorkealle yli 13 prosenttiin, kertoi CNNMoney.

Ennen juhannusta HSBC-yhtiön kokoama ostopäällikköindeksi antoi karun viestin Kiinan suhdannenäkymistä. Teollisuuden aktiviteetista kertova ostopäällikköindeksi laski tasolle 48,3 pistettä mikä oli selvästi odotetun 49,2 pisteen alapuolella.

Luottamusindeksin kriittinen arvo on 50 pistettä jonka alapuolella talouden tulkitaan olevan taantumassa. Tuorein lukema osoittaa vahvistaa markkinoiden huolia Kiinan talouskasvun hiipumisesta.

Kiina-uutisten lisäksi sijoittajia huolestuttaa myös korkotason nousu, kun sijoittajat odottavat Yhdysvaltojen keskuspankin vähentävän kvantitatiivista elvytystä.

Kommentoi
Ylös
>