Yritysuutiset

Myydäänkö Nokian matkapuhelinliiketoiminta?

Stephen-Elop.jpgEpäilyt Nokian myynnistä ovat kasvaneet viime päivien tapahtumien perusteella. Kuinka todennäköistä Nokian matkapuhelinliiketoiminnan myynti on?

Nokian fuusioimista Microsoftiin alettiin epäillä välittömästi sen jälkeen kun Nokian vetäjäksi valittiin Microsoftissa työskennellyt Stephen Elop. Viime päivinä fuusiohuhut saivat lisää tuulta purjeisiin, kun Microsoftin Windows–puhelimien johtaja Joe Belfiore lensi Suomeen juhannukseksi.

Myös Huawei ja Lenovo saattavat olla kiinnostuneita

Myös muut mahdolliset ostajakanditaatit ovat olleet mukana huhumyllyssä. Lenovo ja Huanwei on mainittu mahdollisina Nokian matkapuhelintoimintojen ostajina. Financial Times kertoin Huawein kuluttajaosaston johtajan maininneen Nokian mahdollisena ostokohteena. Huawein pääkonttori kuitenkin kiisti ostoaikeet nopeasti.

Microsoftin ja Nokian neuvottelut Nokian devices-yksikön kaupasta jatkuivat vielä kesäkuussa, ja neuvotteluissa päästiin lähelle suullista sopimusta, arvioi Wall Street Journal. Neuvottelut kaatuivat kuitenkin  kauppahintaan ja Nokian heikkoon asemaan matkapuhelinmarkkinoilla.

Myynnin todennäköisyys

Kuinka todennäköistä Nokian matkapuhelinyksikön myynti siis on?

Nokian älypuhelinliiketoiminta on se osa yhtiöstä, jonka on ajateltu mahdollisia ostajia erityisesti kiinnostavan. Alekstran analyytikko Tero Kuittinen arvioi Kauppalehdelle, että Microsoft vetäytyi Nokian matkapuhelinyksikön ostoaikeista, koska Microsoft säikähti Nokian feature phone -yksikön heikkoa tilaa.

Nokia fuusioiminen ylipäätänsä johonkin toiseen yhtiöön on kuitenkin mahdollista tutkimusyhtiö Strategy Analyticsin mukaan.  Tutkimusyhtiö arvelee, että Nokia fuusioidaan toiseen yhtiöön 40 prosentin todennäköisyydellä seuraavan kahden vuoden kuluessa. Nokian vahva jakeluverkko ja laaja patenttisalkku saattaisivat kiinnostaa useita potentiaalisia ostajia.

Samoilla linjoilla on analyysitalo Inderes, joka epäilee että Huawei tai Lenovo ovat potentiaalisia valtaajia jos Nokia ajautuu nykyistä pahempiin ongelmiin. “Näitä valmistajia kiinnostaisivat mm. yhtiön patenttisalkku, brändi ja jakelukanavat. Rajoittavana tekijänä on Microsoft-yhteistyö, joka olisi todennäköisesti pystyttävä jossain määrin purkamaan”, Inderes toteaa Nordnetin aamukatsauksessa.

Inderesin mukaan yritysjärjestelyjen todennäköisyys kasvaa sen jälkeen kun NSN-yksikön kohtalo on ratkaistu.

Myös älypuhelinmarkkinoiden nykyinen epätasapainoinen kilpailuasetelma lisää yritysjärjestelyiden todennäköisyyttä. “Olemme täysin samaa mieltä Huawein kommenttien kanssa, joiden mukaanälypuhelinmarkkina tulee konsolidoitumaan 3-4 toimijaan ja Windows Phone on nykyisellään liian heikko. Markkinan nykyinen epätasapainotilanne on kestämätön”, Inderes toteaa.

Kaikki eivät usko myyntiin

Teknologiasivusto BGR puolestaan epäilee ettei Nokiaa myydä. Sivuston näkemyksen mukaan Nokia ei ole älypuhelinyhtiö vaan halvempia feature puhelimia myyvä yhtiö. Kuluvan vuoden ensimmäisellä kvartaalilla Nokia myi 56 miljoonaa feature puhelinta ja vain 6 miljoonaa älypuhelinta.

Eikä mikään viittaa BGR:n mukaan siihen, että tilanne olisi yhtiössä muuttumassa. Viimeisimmän vuoden aikana huhtikuusta 2012 maaliskuuhun 2013 Nokian feature-puhelinten myynti laski 31 prosenttia, mutta älypuhelinten myynti laski vielä enemmän, 32 prosenttia.

Myös Kuittinen epäilee kaupan toteutumista. ”Olisi aika yllättävää, jos Nokia tosiaan oli valmis myymään nyt, kun älypuhelinten volyymi on minimissään. Miksei Nokia odottaisi jouluun, jos Lumia-puhelinten myyntimäärät ovat kuitenkin nousemassa kymmeneen miljoonaan puhelimeen per kvartaali?”, Kuittinen kertoi Kauppalehdelle.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös