Indikaattorit

Sijoittajien pelot toteutumassa – USA:n korot hurjassa nousussa

campingKorkomarkkinoilla tapahtui juhannuksen alla melkoinen myllerrys kun USA:n 10 vuoden valtionlainan korkotuotto nousi noin 2,2 prosentista yli 2,4 prosenttiin.

 

Myllerryksen taustalla oli Yhdysvaltojen keskuspankin pääjohtajan Ben Bernanken puhe, jossa hän kertoi keskuspankin valmistautuvan vähentämään valtionlainojen ostoja jos USA:n talouden elpyminen jatkuu.

Koska keskuspankki on osto-ohjelmallaan lisännyt USA:n valtionlainojen kysyntää ja siten alentanut niiden korkotuottoja, otettiin pääjohtajan linjaus markkinoilla vastaan hermostuneesti. Keskuspankin aikomukset kvantitatiivisen elvytyksen vähentämiseksi saivat sijoittajat myymään pitkäaikaisia valtionlainoja.

”Useimmat sijoittajat ovat odottaneet jo jonkin aikaa Fedin aloittavan valtionlainojen ostojen vähentämisen, joten se ei tullut yllätyksenä”, kertoo Fross & Fross Wealth Management –yhtiön perustaja Rob Fross CNNMoney-lehdelle. Korot ovat olleet tähän asti keinotekoisen alhaalla, ja nyt oli kyseessä korjausliike normaalimmalle tasolle, Fross päättelee. Fross uskoo siksi koron pysyvän 2,5 prosentin tasolla vuoden loppuun mennessä.

Vanhan mantereen kannalta huolestuttavaa oli erityisesti euroalueen kriisimaiden valtionlainojen korkojen nousu. Esimerkiksi Kreikan 10 vuoden valtionlainan korko kipusi pitkästä aikaa yli 10 prosentin.

Myös Espanjan ja Italian korot ovat olleet nousussa, ja Espanjan pitkän lainan korko hätyyttelee jälleen 5 prosenttia. Pahimmissa kriisitunnelmissa Espanjan ja Saksan 10 vuoden valtionlainojen korkoero oli yli 7 prosenttia, mistä ollaan nyt kaukana. Seitsemän prosentin korkoeroa maiden välillä on pidetty tasona, jonka jälkeen vaikeudet kumuloituvat.

USA:n valtionlainojen korkotaso säikäytti myös osakesijoittajat. Osakekurssit romahtivat niin Yhdysvalloissa kuin Euroopassakin. Suomen osakemarkkinoilla oli hieman rauhallisempaa, vaikkakin HEX-indeksi laski lähes 1,8 prosenttia päivän aikana.

Katso USA:n 10-vuoden bondikoron kehitys tästä.

Kommentoi
Ylös
>