Makrotalous

Kiinan talouskasvu kiihtyy minielvytyksen ansiosta

KiinaKiinan pelätty ”hard landing”, eli nopea talouskasvun hiipuminen ei näytä merkkejä itsestään. Kiinan talouskasvu lähti kolmannella vuosineljänneksellä uudelleen nousuun.

Kiinan tilastoviraston mukaan maan bruttokansantuote kasvoi reaalisesti vuoden kolmannella neljänneksellä 7,8 prosenttia vuotta aiemmasta.

Lisäksi kasvu kiihtyi 2,2 prosenttia. edelliseen vuosineljännekseen verrattuna.

Kasvu ylitti Kiinan kuluvan vuoden kasvutavoitteen, mikä on 7,5 prosenttia. Kasvu oli kuitenkin ekonomistien odotusten mukainen, sillä valtaosa kansainvälisten instituutioiden ja investointipankkien tämän vuoden ennusteista on 7,5–8,0 prosentin välissä.

Talouskasvun piristyminen johtuu pääosin investointien kasvun vauhdittumisesta. Kun Kiinan johto oli kesällä huolissaan kasvutavoitteidensa täyttymisestä, se käynnisti etupäässä investointeihin kohdistuvan minielvytyksen kasvun kiihdyttämiseksi.

Kotitalouksien käytettävissä olevat tulot ovat kuitenkin kuluvana vuonna kasvaneet aiempia vuosia hitaammin ja samalla kotimainen kulutuskysyntä on tukenut talouskasvua aiempia vuosia vähemmän.

Tilastoviraston mukaan kotitalouksien käytettävissä olevat tulot lisääntyivät kaupungeissa reaalisesti alle 7 prosenttia vuotta aiemmasta ensimmäisten kolmen vuosineljänneksen aikana. Tulojen nousu on hidastunut kuluvana vuonna etenkin palkkojen aiempaa hitaamman nousun vuoksi.

Lähde: BOFIT, Suomen Pankin siirtymätalouksien tutkimuslaitos.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on sijoittamiseen ja raha-asioihin keskittyvä verkkojulkaisu. Sivusto sisältää sijoittamiseen, talouteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:


< !—ReadPeak peruskoodi -->
< !—Improve Media -->

Copyright © 2018 Salkkumedia Oy

Ylös