Valuuttakurssit

Euroopan osakemarkkinoilla uusi päänsärky – vahva euro

EuroalueVahvistuva euro heikentää eurooppalaisten vientiyritysten liikevaihtonäkymiä.

Monet eurooppalaiset suuryhtiöt ovat hakeneet kasvua ulkomailta sen jälkeen kun euroalue ajautui finanssikriisiin. Kasvua on haettu erityisesti kehittyvistä talouksista.

Useissa kehittyvissä talouksissa on kuitenkin syntynyt omiakin taloushuolia, mikä on painanut niiden valuuttakursseja rajusti alaspäin. Kehittyvien talouksien heikentyneet valuutat ovat vaikeuttaneet eurooppalaisten suuryhtiöiden vientiponnisteluja.

Amerikkalainen Barron’s-lehti kertoo, että euro on vahvistunut kesäkuun jälkeen peräti 17 prosenttia suhteessa Indonesian rupiaan, 9,6 prosenttia suhteessa Intian rupiaan ja 5,4 prosenttia suhteessa Etelä-Afrikan randiin.

Euro on vahvistunut reippaasti myös dollariin nähden.

Euron arvo suhteessa dollariin on noussut korkeimmalle tasolleen sitten marraskuun 2011. Euro noteerattiin perjantaina jo 1,38 dollarin kurssiin.

Vahvistunut euro on alkanut näkyä eurooppalaisten vientiyritysten liikevaihdoissa. Esimerkiksi saksalainen kemikaalivalmistaja BASF ja ranskalainen autovalmistaja Renault syyttivät kehittyvien maiden heikentyneitä valuuttoja liikevaihtojensa laskusta.

”Valuuttavaikutuksella tulee olemaan negatiivinen vaikutus myyntiin neljännellä vuosineljänneksellä”, BASF:n pääjohtaja Kurt Bock kertoi perjantaina.

Myös kotimaassa vahva euro alkaa haitata pörssiyhtiöiden tuloskuntoa. Finnair kertoi kolmannen vuosineljänneksen pörssitiedotteessaan eteenkin jenin heikentymisen johtaneen euromääräisten tuottojen laskuun.

”Lentoliikenteen yksikkötuotto tarjotulta henkilökilometriltä (RASK) laski pääasiassa jenin heikkenemisen vuoksi 7,1 prosenttia vertailukaudesta ja oli 6,44 eurosenttiä (6,93)”.

Vahvistuvan euron negatiivinen vaikutus yritysten tulosnäkymiin on ollut sijoittajille yllätys.

“Vain harvat sijoittajat odottivat valuuttakurssin vaikuttavan kolmannella vuosineljänneksellä. Vaikutuksen voimakkuus on yllättänyt ihmiset”, sanoo Barclaysin eurooppalaisosakkeiden strategi Barrow’sille.

Euroopan orastavien kasvunäkymien ylle tummia pilviä toivat myös talouskasvun odotuksia kuvaava Ifo-indeksi.

Saksan liike-elämän tuntemuksia mittaava Ifo-indeksi laski nimittäin lokakuussa ensimmäisen kerran puoleen vuoteen. Indeksilukema oli lokaluussa vain 107,4, kun se oli vielä syyskuussa 107,7.

Muutos ei ole suuri, mutta se on selvästi alle ekonomistien odotusten.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös