Makrotalous

Kiinan talouskasvu hiipuu

Kiina osakemarkkinatKiina on käymässä läpi murrosta, jossa maan keskushallinto pyrkii muuttamaan kasvun painopistettä ja hillitsemään paikallishallinnon velkaantumista.

Kiinan bruttokansantuotteen kasvu oli loka-joulukuussa 2013 7,7 prosenttia, kertoo maan tilastokeskus. Kasvu ylitti hallinnon virallisen tavoitteen, 7,5 prosenttia.

Kasvu on suunnilleen samalla tasolla kuin vuoden 2012 viimeisellä neljänneksellä. Edellisvuonna Kiinan talous kasvoi 7,8 prosenttia viimeisellä vuosineljänneksellä.

Kiinan talousveturi ei ole kuitenkaan samassa vedossa kuin joitakin vuosia sitten. Aiemmin sijoittajat tottuivat odottamaan maailman toiseksi suurimmalta kansantaloudelta kaksinumeroisia kasvulukuja.

Ei ole yhdentekevää mihin suuntaan Kiinan talous kehittyy. Maailman suurimmat kansantaloudet ovat tulleet jatkuvasti yhä enemmän riippuvaisiksi Kiinan viennistä.

Oheisessa Business Insider -lehden artikkelissa on havainnollinen kuvaaja Kiinan merkityksen kasvusta maailmantaloudelle. Kuvaaja osoittaa, kuinka suuri osa Kiinan viennillä on maiden kokonaisviennistä.

Esimerkiksi Australian viennistä jo yli 30 prosenttia menee Kiinaan. Vuosituhannen vaihteessa osuus oli vain hieman yli 5 prosenttia. Myös muissa suurissa kansantalouksissa Kiinan osuus maiden viennistä on kasvanut huimaa vauhtia.

Kiinan talouskasvun ajurit ovat murroksessa. Maan hallituksen tavoitteena on siirtää kasvun painopistettä yhä voimakkaammin tuotantoinvestoinneista kotimaiseen kulutuskysyntään.

Nyt julkistettu kvartaalikasvu oli markkinoille jonkinmoinen pettymys, sillä odotukset kasvusta olivat hiukan toteumaa korkeammalla.

Kiinan kasvuluvut eivät olleet heikkoja, arvioi Handelsbanken aamukatsauksessaan. Kasvun hidastuminen on sikäli ymmärrettävää, että maa on kiristänyt rahapolitiikkaa ja luotonantoa viimeisen puolen vuoden aikana selvästi.

”Keskuspankin tavoitteena on kiistatta hillitä luotonantoa, jonka kasvu on ollut hallitsematonta”, Handelsbanken toteaa. Keskushallinto pyrkii nyt hillitsemään erityisesti paikallishallinnon hallitsematonta velkaantumista.

Kommentoi
Ylös
>